Czy w składzie świątecznych
ciasteczek musi koniecznie być cynamon i przyprawa korzenna?
Niekoniecznie! Drugoklasiści upiekli maślane ciasteczka, które do świąt i
do postaci Mikołaja nawiązywały kształtem i kolorami.
Zobaczcie sami.
Przepis na mikołajkowe laski:
Składniki
120g masła2 żółtka
230g mąki pszennej
40g cukru pudru
80g mielonych migdałów
1 łyżeczka cukru z wanilią
barwnik zielony i czerwony
Sposób przygotowania:
·
1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane
twarde masło, cukier z wanilią, mielone drobno migdały oraz żółtka. Zagniatamy
ciasto i dzielimy na trzy części. Jedną pozostawiamy a do kolejnych dodajemy
barwnik - czerwony i zielony. Ciasto dokładnie wyrabiamy, by kolor był
jednolity. Zawijamy w foliowe woreczki i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
·
2. Z zimnego ciasta odrywamy po odrobinie formując cieniutkie
wałki. Zlepiamy końce i skręcamy, a następnie delikatnie rolujemy dłońmi by
uzyskać pożądany efekt. Kroimy na mniejsze – ok. 15 cm kawałki i formujemy na
kształt świątecznej laski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st C ok. 10
minut - w zależności od grubości i wielkości ciasteczek - czas może ulec
zmianie. Pilnujemy tylko, by się zbytnio nie przyrumieniły i warstwa biała
nadal pozostała w kolorze biało-kremowym, a nie brązowym ;)
·
3. Część ciasta można pokruszyć na kawałki i rozwałkować w jeden
placek, a potem wykrawać ciasteczka foremkami
(Inspirację
czerpaliśmy z www.przyslijprzepis.pl)
Piękny renifer, jaka kolorowa masa ;)
OdpowiedzUsuńRobią wrażenia, świetny pomysł, szkoda, że znalazłem to dopiero po świętach
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuń