...czyli czas na zdrowe soki, koktajle i smoothies, które przygotowywane są ze świeżych czy mrożonych owoców i warzyw.
Cieszą się coraz większą popularnością.
Są obecnie jednym z najnowszych trendów kulinarnych.
Szefowie kuchni z klasy 3a wraz ze swoją Panią Nauczycielką na zajęciach kulinarnych przygotowali smoothies w trzech smakach: - )
*źródłem zamieszczonych poniżej i cennych w witaminy informacji jest strona klasowa Szefów Kuchni z 3a SP-11 w Tychach
"Smoothie (z ang. łagodny) to kompozycja mrożonych lub świeżych owoców, mieszanki owoców i warzyw, a także samych warzyw, zmiksowanych z kostkami lodu, wodą lub sokiem. Konsystencja napoju przypomina mleczny koktajl, jednak smoothie w przeciwieństwie do popularnego „szejka” nie zawiera zwykle produktów nabiałowych. Gęsta konsystencja to zasługa dodawanych do napoju mrożonych owoców, zmiksowanych bananów lub – jak ma to miejsce w regionie Morza Śródziemnego - miodu.
Jak przyrządzić smoothies?
To proste! Wystarczy, że wrzucisz do blendera ulubione składniki, zmiksujesz je i gotowe. W ten sposób możesz eksperymentować i przygotowywać ciekawe smoothie o różnych barwach i przeróżnych smakach.
Lista składników i sposób przygotowania smoothies w trzech smakach:
Bazę każdego z nich stanowiły: banany oraz zielone warzywa.
W pierwszym przypadku była to zielona pietruszka, w drugim szpinak, a w trzecim liście botwinki.
Dodawaliśmy losowo pomarańcze, kiwi, jabłka, gruszki, cytryny i miętę.
Do każdego smoothie dodaliśmy łyżkę miodu.
Z tego względu, że nasze smoothie przygotowaliśmy w chłodniejszy dzień, zamiast kostek lodu dodaliśmy łyżkę jogurtu greckiego i trochę mleka.
W ten sposób nasz koktajl dostarczył nam i witamin i wapnia."
Jeśli jeszcze nie jesteś do końca przekonany do takich eksperymentów z owocami i warzywami, spójrz na poniższą galerię zdjęć :-) i zobacz ile radości i świetnej zabawy płynie z samodzielnego przygotowywania Smoothie...