Crumble
to szybki deser, jedzony na ciepło, na punkcie którego oszaleli
Anglicy. I nie ma co się dziwić – już na sam widok owoców z chrupiącą
kruszonką, leci ślinka.
Najczęściej
robi się go z owoców sezonowych, które zapieka się pod kruszonką.
„Mówi
się, że najlepsze pomysły powstają przez przypadek. I tak też było z crumble, deserem, który wymyślono w
czasie II wojny światowej w Wielkiej Brytanii. Ponieważ ze względu na brak
składników spożywczych ludzie nie mogli wtedy piec ciast ani tart, wymyślili
prostszy przepis, który miał udawać prawdziwe ciasto. Jak się okazało, udało im
się to tak skutecznie, że crumble
na stałe zagościło na brytyjskich stołach!” (źródłło: http://www.mowimyjak.pl)
Nie
tylko „wyspiarze” oszaleli na jego punkcie, szaleństwo udzieliło się też
przedszkolakom, gdy spróbowały tego niesamowitego deseru.
Do wykonania tego zdrowego i rewelacyjnie smakującego deseru, dzieci wykorzystały jabłka i truskawki, bazę na kruszonkę stanowiły płatki owsiane.
Do wykonania tego zdrowego i rewelacyjnie smakującego deseru, dzieci wykorzystały jabłka i truskawki, bazę na kruszonkę stanowiły płatki owsiane.
Zachęcamy
do przygotowania deseru wg naszego przepisu. Odrobina szaleństwa nie
zaszkodzi nikomu.
Składniki na 6 porcji:
4 jabłka
500 g truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
500 g truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki
płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masłą
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masłą
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszek
do pieczenia
Sposób
przygotowania:
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, truskawki pokrój w
plasterki. Owoce wymieszaj z cukrem, cynamonem i mąką.
W miseczce połącz mąkę z płatkami, solą, proszkiem do pieczenia i
cukrem. Dodaj masło pokrojone w małą kostkę, wszystkie składniki zagnieć, aż
uzyskasz konsystencję małych okruchów.
Owoce przełóż do miseczek do zapiekania (mogą być kokilki ceramiczne
lub foremki silikonowe), ugnieć je( owoce powinny zajmować 3/4 kokilki),
przykryj warstwą kruszonki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C,
piecz do momentu zarumienienia, ok. 25 minut. Podawaj na ciepło.
(Przepis nieco zmodernizowany pochodzi ze strony:
http://kuchniaagaty.pl/)
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z przedszkola wraz z Panią Asią
(Wychowawczynią klasy 3 a)