piątek, 8 kwietnia 2016

JABŁKOWO- TRUSKAWKOWE CRUMBLE CZYLI OWOCE POD KOŁDERKĄ



Crumble to szybki deser, jedzony na ciepło,  na punkcie którego oszaleli Anglicy.  I nie ma co się dziwić – już na sam widok owoców z chrupiącą kruszonką, leci ślinka.

Najczęściej robi się go z owoców sezonowych, które zapieka się pod  kruszonką. 

„Mówi się, że najlepsze pomysły powstają przez przypadek. I tak też było z crumble, deserem, który wymyślono w czasie II wojny światowej w Wielkiej Brytanii. Ponieważ ze względu na brak składników spożywczych ludzie nie mogli wtedy piec ciast ani tart, wymyślili prostszy przepis, który miał udawać prawdziwe ciasto. Jak się okazało, udało im się to tak skutecznie, że crumble na stałe zagościło na brytyjskich stołach!” (źródłło: http://www.mowimyjak.pl)


Nie tylko „wyspiarze” oszaleli na jego punkcie, szaleństwo udzieliło się też przedszkolakom, gdy spróbowały tego niesamowitego deseru.


Do wykonania tego zdrowego i rewelacyjnie smakującego deseru, dzieci wykorzystały jabłka i truskawki,  bazę na kruszonkę  stanowiły płatki owsiane.

Zachęcamy do przygotowania  deseru wg naszego przepisu. Odrobina szaleństwa nie zaszkodzi nikomu.


Składniki na  6 porcji:


4 jabłka
500 g truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masłą

szczypta soli

1/4 łyżeczki proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, truskawki pokrój w plasterki. Owoce wymieszaj z cukrem, cynamonem i mąką.

W miseczce połącz mąkę z płatkami, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj masło pokrojone w małą kostkę, wszystkie składniki zagnieć, aż uzyskasz konsystencję małych okruchów.

Owoce przełóż do miseczek do zapiekania (mogą być kokilki ceramiczne lub foremki silikonowe), ugnieć je( owoce powinny zajmować 3/4 kokilki), przykryj warstwą kruszonki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz do momentu zarumienienia, ok. 25 minut. Podawaj na ciepło.

(Przepis nieco zmodernizowany pochodzi ze strony: http://kuchniaagaty.pl/)











źródło: Zagotowane Dzieciaki z przedszkola wraz z Panią Asią (Wychowawczynią klasy 3 a)