wtorek, 20 lutego 2018

PIZZA ROLLS




Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby pizzy... dzisiaj na zajęciach kulinarnych uczniowie klasy 2 a stworzyli wariację* na jej temat. Z ciasta drożdżowego podobnego do tego na pizzę i kilku dodatków upiekli fantastyczne  pizza rolls, czyli po prostu ślimaczki. 

Można je przyrządzić na wiele sposobów, drugoklasiści wykorzystali szynkę, ser, czosnek i zieloną pietruszkę. Można zaserwować je na kolację,  resztę zamrozić, a potem podgrzewać w mikrofalówce. Swoje  pizza rolls drugoklasiści zjedli od razu. Było smacznie i kolorowo.
*Wariacja to miedzy innymi: przedmiot nawiązujący do innego lub będący jego odmianą.




Przepis na ślimaczki (ok. 30 sztuk):


900 g mąki

450 ml wody

1 łyżka miodu

100 ml jogurtu

40 g świeżych drożdży

2 łyżeczki soli

20 plastrów szynki

3 łyżki keczupu

150 g utartej mozzarella

200 g żółtego cheddar

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

50 g masła

2 ząbki czosnku

50 g masła

Sposób wykonania:


Rozpuść drożdże i miód w zimnej wodzie. Dodaj mąkę i zarób ciasto. Następnie dodaj sól i zagnieć elastyczne ciasto. Kiedy ciasto jest już elastyczne przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na dwie równe porcje. Rozwałkuj ciasto na dwa prostokąty o grubości 1 cm. Wymieszaj pietruszkę z masłem i czosnkiem. Każdy prostokąt posmaruj czosnkowo - pietruszkowym masłem, następnie rozmieść równomiernie szynkę. Posmaruj szynkę keczupem i zakończ plastrami sera cheddar i startą mozzarellą. Zwiń prostokąt w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie nastaw piekarnik na 225ºC Piecz ślimaczki na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjmij i podawaj ciepłe lub letnie. 

(Inspiracja: https://codojedzenia.pl)

Smacznego!





















źródło: 
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.