Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby pizzy...
dzisiaj na zajęciach kulinarnych uczniowie klasy 2 a stworzyli wariację* na jej
temat. Z ciasta drożdżowego podobnego do tego na pizzę i kilku dodatków upiekli
fantastyczne pizza rolls, czyli po prostu ślimaczki.
Można je przyrządzić na wiele sposobów,
drugoklasiści wykorzystali szynkę, ser, czosnek i zieloną pietruszkę.
Można zaserwować je na kolację, resztę zamrozić, a potem podgrzewać w
mikrofalówce. Swoje pizza rolls drugoklasiści zjedli od razu. Było
smacznie i kolorowo.
*Wariacja to miedzy innymi: przedmiot nawiązujący do innego lub
będący jego odmianą.
Przepis na ślimaczki (ok. 30 sztuk):
900 g mąki
450 ml wody
1 łyżka miodu
100 ml jogurtu
40 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
20 plastrów szynki
3 łyżki keczupu
150 g utartej mozzarella
200 g żółtego cheddar
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g masła
2 ząbki czosnku
50 g masła
Sposób wykonania:
Rozpuść drożdże i miód w zimnej wodzie. Dodaj
mąkę i zarób ciasto. Następnie dodaj sól i zagnieć elastyczne ciasto. Kiedy
ciasto jest już elastyczne przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40
minut. Wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy i
odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na dwie równe porcje. Rozwałkuj ciasto na dwa
prostokąty o grubości 1 cm. Wymieszaj pietruszkę z masłem i czosnkiem. Każdy
prostokąt posmaruj czosnkowo - pietruszkowym masłem, następnie rozmieść
równomiernie szynkę. Posmaruj szynkę keczupem i zakończ plastrami sera cheddar
i startą mozzarellą. Zwiń prostokąt w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2
cm.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W międzyczasie nastaw
piekarnik na 225ºC Piecz ślimaczki na złoty kolor przez około 15 minut. Wyjmij
i podawaj ciepłe lub letnie. (Inspiracja: https://codojedzenia.pl)
Smacznego!
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.