wtorek, 28 marca 2017

Kuchnia pełna cudów, a w niej zaproszenie na angielską lub kto woli, amerykańską kolację.




      Skąd pochodzą muffinki? O ich pochodzenie boje toczą Amerykanie i Brytyjczycy. Spór ten pewnie nigdy nie zostanie rozstrzygnięty, tym bardziej, że w każdym z tych krajów przygotowuje się je trochę inaczej. Podobno kiedyś, były przysmakiem angielskich dam i  dżentelmenów.

Pierwszoklasiści przygotowali ich wytrawną wersję, do której wykorzystali cukinię i mozzarellę. Takie muffinki można zjeść zarówno na drugie  śniadanie, jak i kolację. 



Przepis na muffinki
Składniki na 12 szt.:

  • 1 starta cukinia
  • 1/2 szklanki startego sera mozzarella
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, tymianek
  • szczypta cukru

W jednym naczyniu należy wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy, a w drugim wszystkie mokre, czyli jajka, tłuszcz, mleko, cukinię i ser. Połączyć zawartość obu misek, całość lekko  wymieszać łyżką, wypełnić masą papilotki, włożyć  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.









Smacznego!

źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.