Skąd pochodzą muffinki? O
ich pochodzenie boje toczą Amerykanie i Brytyjczycy. Spór ten pewnie nigdy nie
zostanie rozstrzygnięty, tym bardziej, że w każdym z tych krajów przygotowuje
się je trochę inaczej. Podobno kiedyś, były przysmakiem angielskich dam i dżentelmenów.
Pierwszoklasiści przygotowali ich wytrawną wersję, do
której wykorzystali cukinię i mozzarellę. Takie muffinki można zjeść
zarówno na drugie śniadanie, jak i kolację.
Przepis
na muffinki
Składniki na
12 szt.:- 1 starta cukinia
- 1/2 szklanki startego sera mozzarella
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- sól, pieprz, tymianek
- szczypta cukru
W jednym naczyniu należy wymieszać wszystkie suche składniki, czyli mąkę,
cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy, a w drugim wszystkie mokre,
czyli jajka, tłuszcz, mleko, cukinię i ser. Połączyć zawartość obu misek,
całość lekko wymieszać łyżką, wypełnić masą papilotki, włożyć do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Smacznego!
źródło:
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją
Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.