Dynia i jabłko to doskonały duet w kuchni, przekonali się o
tym drugoklasiści piekąc bułeczki. Puree z dyni nadało drożdżówkom piękny
żółty kolor, a jabłka wypełniły je po same brzegi. Niemałą
przyjemnością było "składanie" dyniowo - jabłkowego
przysmaku, a potem zawijanie, zawijanie.
Drugoklasiści zakręconymi drożdżówkami wypełnili formę
z tzw. kominem i w ten sposób powstał piękny wieniec.
Składniki:
Ciasto:
1/3
szklanki ciepłego mleka
30
g świeżych drożdży
2
łyżki cukru 7k
2
łyżki roztopionego masła
2,5
szklanki mąki
szczypta
soli
1
jajko
pół
szklanki puree z dyni
Nadzienie:
2
łyżki roztopionego masła
3/4
szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
1,5
łyżeczki mielonego cynamonu
5
jabłek pokrojonych na plasterki
Dodatkowo
na lukier:
pół
szklanki cukru pudru
2
łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać
ciepłe mleko, 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę, szczyptę
soli, jajko, puree z dyni i roztopione masło. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć
miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie wymieszać 3/4 szklanki cukru trzcinowego z
przyprawami. Tortownicę z kominem o śr. 28 cm wysmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na matę silikonową/ stolnicę
posypaną mąką, uformować wałek i podzielić na kilkanaście równych części – u
nas 16.
Każdą część rozwałkować, posmarować roztopionym masłem,
następnie posypać mieszanką cukru trzcinowego z przyprawami, a na koniec ułożyć
na cieście plasterki jabłka (uprzednio zanurzone w mieszance cukru trzcinowego
z przyprawami). Zwinąć w rulon i układać w przygotowanej formie. Po zwinięciu
wszystkich ruloników pozostawić je w formie na ok. 20 min. do ponownego
wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Wstawić blachę z
bułeczkami do piekarnika i piec przez ok. 30 min. Po całkowitym wystudzeniu
posypać cukrem pudrem lub polukrować*: cukier puder wymieszać z sokiem z
cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki -
dosypać cukru pudru.
Jeśli chcecie mieć drożdżówki dwukolorowe, zróbcie jeszcze
porcję ciasta bez dyni, a potem na rozwałkowany żółty kawałek ciasta z
dynia nakładajcie rozwałkowany kawałek ciasta białego (bez dyni),
dalej postępujcie tak samo, jak z ciastem dyniowym).