wtorek, 28 listopada 2017

ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI



Dynia i jabłko to doskonały duet w kuchni, przekonali się o tym drugoklasiści piekąc bułeczki. Puree z dyni nadało  drożdżówkom piękny żółty kolor, a jabłka wypełniły je po same  brzegi. Niemałą przyjemnością  było "składanie" dyniowo - jabłkowego  przysmaku, a potem zawijanie, zawijanie.

Drugoklasiści zakręconymi drożdżówkami wypełnili formę  z tzw. kominem i w ten sposób powstał piękny wieniec.





Przepis:

Składniki:

Ciasto: 


1/3 szklanki ciepłego mleka

30 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru 7k

2 łyżki roztopionego masła

2,5 szklanki mąki 

szczypta soli

1 jajko

pół szklanki puree z dyni
 

 
Nadzienie:
   

2 łyżki roztopionego masła

3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego

1,5 łyżeczki mielonego cynamonu

5 jabłek pokrojonych na plasterki

Dodatkowo na lukier:

pół szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:


Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko, 2 łyżki cukru, łyżkę mąki i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min. do wyrośnięcia.

W misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąkę, szczyptę soli, jajko, puree z dyni i roztopione masło. Na koniec dodać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto ok. 10 min., aż będzie odchodziło od dłoni i miski. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.

W międzyczasie wymieszać 3/4 szklanki cukru trzcinowego z przyprawami. Tortownicę z kominem o śr. 28 cm wysmarować masłem.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na matę silikonową/ stolnicę posypaną mąką, uformować wałek i podzielić na kilkanaście równych części – u nas 16. 

Każdą część rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, następnie posypać mieszanką cukru trzcinowego z przyprawami, a na koniec ułożyć na cieście plasterki jabłka (uprzednio zanurzone w mieszance cukru trzcinowego z przyprawami). Zwinąć w rulon i układać w przygotowanej formie. Po zwinięciu wszystkich ruloników pozostawić je w formie na ok. 20 min. do ponownego wyrośnięcia. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Wstawić blachę z bułeczkami do piekarnika i piec przez ok. 30 min. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować*: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru.

Jeśli chcecie mieć drożdżówki dwukolorowe, zróbcie jeszcze porcję ciasta bez dyni, a potem na rozwałkowany żółty  kawałek ciasta z dynia nakładajcie rozwałkowany  kawałek ciasta  białego (bez dyni), dalej postępujcie tak samo, jak z ciastem dyniowym).


Życzymy smacznego




















źródło: 
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.