wtorek, 4 października 2016

Ciasteczka owsiane dobre na deser i drugie śniadanie



Słodkimi wypiekami  zainaugurowali tegoroczne zajęcia kulinarne uczniowie klasy 1 a. Pierwszaki bardzo dobrze radziły sobie w kuchni. Kroiły, mieszały składniki, formowały kuleczki…. i już po chwili w całej szkole rozchodził się boski zapach. Te małe owsiane ciasteczka możesz upiec i Ty, a potem zabrać ze sobą do szkoły na drugie śniadanie.











Składniki:


1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki płatków owsianych górskich
1
1/2 szklanki żurawiny, śliwek suszonych
2 jajka
1 kostka masła 200g
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
cukier z prawdziwą wanilią






Przygotowanie:


1.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2.  Pokroić żurawinę i śliwki na małe kawałeczki.

3.  Masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym i jajkami.

4.  W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać do utartego masła, bardzo dokładnie wymieszać.

5.  Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę. Całość ponownie wymieszać.

6.  Formować kulki wielkości orzecha, utworzyć z nich małe placuszki i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę.

7.  Ciasteczka piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz.



Życzymy smacznego!














źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.