Słodkimi
wypiekami zainaugurowali tegoroczne zajęcia kulinarne uczniowie klasy 1
a. Pierwszaki bardzo dobrze radziły sobie w kuchni. Kroiły, mieszały składniki,
formowały kuleczki…. i już po chwili w całej szkole rozchodził się boski
zapach. Te małe owsiane ciasteczka możesz upiec i Ty, a potem zabrać ze sobą do
szkoły na drugie śniadanie.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki płatków owsianych górskich
11/2 szklanki żurawiny, śliwek suszonych
2 jajka
1 kostka masła 200g
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki płatków owsianych górskich
11/2 szklanki żurawiny, śliwek suszonych
2 jajka
1 kostka masła 200g
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
cukier z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją
grzania góra – dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
2. Pokroić żurawinę i śliwki na małe kawałeczki.
3. Masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, cukrem
waniliowym i jajkami.
4. W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą,
proszkiem i sodą. Dodać do utartego masła, bardzo dokładnie wymieszać.
5. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane i żurawinę.
Całość ponownie wymieszać.
6. Formować kulki wielkości orzecha, utworzyć z nich małe
placuszki i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę.
7. Ciasteczka piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z
piekarnika i odczekać około 2 minut przed przełożeniem ich na talerz.
Życzymy smacznego!
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją
Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.