SZKOLNY
DZIEŃ OWOCÓW I WARZYW
Coś
pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego.
W piątek 15 kwietnia w
naszej szkole odbył
się Szkolny Dzień Owoców
i Warzyw.
W związku z tym uczniowie
klasy 2b
przygotowali różne
pyszności.
Uczniowie
zostali podzieleni na 2 grupy: jedna grupa przyniosła produkty do wykonania
jedzonka z warzyw, druga - owoce.
Nasze owocowo-warzywne
menu:
Mus owocowy:
Do pysznego warstwowego
musu, potrzebowaliśmy następujące składniki:
truskawki, kiwi,
banany oraz jogurt
naturalny.
Przygotowane przez
uczniów owoce, umyte oraz obrane w malutkie kawałeczki
zostały
zblendowane.
Następnie warstwowo
przelaliśmy je do plastikowych, przezroczystych kubeczków oraz dodaliśmy jogurt
naturalny.
Deser był przepyszny.
Sekret w tym, że nie dodaliśmy ani grama cukru, a był słodziutki. :-)
Mus owocowy to świetny
pomysł na orzeźwiający, lekki deser dla małych i dużych smakoszy.
Słodkości -
nie tylko na podwieczorek.
Twarożek z warzywami:
Twarożek +
rzodkiewka + ogórek zielony + szczypiorek + pieczywo (bagietka,
chlebek) / krakersy.
Delikatny, idealny na lekkie, letnie śniadanie.
Kolorowy, orzeźwiający, pyszny!
Szybka i bardzo pyszna
przekąska!