poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Pysznie, zdrowo, kolorowo : )



SZKOLNY DZIEŃ OWOCÓW I WARZYW 
Coś pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego. 



W piątek 15 kwietnia w naszej szkole odbył 
się Szkolny Dzień Owoców i Warzyw. 
W związku z tym uczniowie klasy 2b 
przygotowali różne pyszności. 

Uczniowie zostali podzieleni na 2 grupy: jedna grupa przyniosła produkty do wykonania jedzonka z warzyw, druga - owoce. 


Nasze owocowo-warzywne menu:


Mus owocowy:
 


Do pysznego warstwowego musu, potrzebowaliśmy następujące składniki: 
truskawki, kiwi, 
banany oraz jogurt naturalny. 
Przygotowane przez uczniów owoce, umyte oraz obrane w malutkie kawałeczki 
zostały zblendowane. 
Następnie warstwowo przelaliśmy je do plastikowych, przezroczystych kubeczków oraz dodaliśmy jogurt naturalny. 
Deser był przepyszny. Sekret w tym, że nie dodaliśmy ani grama cukru, a był słodziutki. :-)
Mus owocowy to świetny pomysł na orzeźwiający, lekki deser dla małych i dużych smakoszy.

Słodkości - nie tylko na podwieczorek. 


Twarożek z warzywami:

Twarożek + rzodkiewka + ogórek zielony + szczypiorek + pieczywo (bagietka, chlebek) / krakersy. 
Delikatny, idealny na lekkie, letnie śniadanie. Kolorowy, orzeźwiający, pyszny!

Szybka i bardzo pyszna przekąska!







źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 b wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Dominiką.