wtorek, 16 maja 2017

PRZEKĄSKI KRABOWE


Przygotowanie krabów do zjedzenia wydaje się nie lada sztuką, której dokonać umieją podobno tylko mistrzowie kulinarni. Dla pierwszoklasistów nie stanowiło to żadnego problemu. Krabiki zostały przygotowane  w mgnieniu oka i skonsumowane z wielkim apetytem.
Do wykonania krabów potrzebujesz ciasta drożdżowego, takiego jak na paszteciki, parówek drobiowych  oraz foremek do rożków.






Przepis na drożdżowe kraby:


Składniki na ok. 10 sztuk:

250g mąki
1/2 szklanki mleka
25g świeżych drożdży
2,5 łyżki oleju
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko
5 parówek
ziele angielskie lub pieprz na oczy


Mleko podgrzać. Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Następnie do miski dodać resztę mąki, olej, sól i połowę ubitego widelcem jajka (resztę zachować). Ciasto dokładnie wyrobić. Rozwałkować i pokroić w paseczki długości ok. 6 cm i szer. ok. 3-4 cm.


Metalowe foremki do pieczenia rurek posmarować olejem. Na każdą nawinąć paski ciasta zaczynając od szerszej strony. Końcówki zlepić. Z resztek ciasta ulepić małe kulki, w które włożyć ziele lub pieprz. Przykleić jako oczy. Na łapki ulepić wałeczki, które należy przeciąć w połowie. Bułeczki posmarować resztą jajka i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Parówki ugotować, przeciąć na dwie części. W każdą "paszczę" włożyć parówkę. 
Smacznego!











źródło: 
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.