Przygotowanie krabów do
zjedzenia wydaje się nie lada sztuką, której dokonać umieją podobno tylko
mistrzowie kulinarni. Dla pierwszoklasistów nie stanowiło to żadnego problemu.
Krabiki zostały przygotowane w mgnieniu oka i skonsumowane z wielkim
apetytem.
Do
wykonania krabów potrzebujesz ciasta drożdżowego, takiego jak na paszteciki,
parówek drobiowych oraz foremek do rożków.
Przepis
na drożdżowe kraby:
Składniki na ok. 10 sztuk:
250g
mąki
1/2 szklanki mleka
25g świeżych drożdży
2,5 łyżki oleju
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko
5 parówek
ziele angielskie lub pieprz na oczy
1/2 szklanki mleka
25g świeżych drożdży
2,5 łyżki oleju
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 jajko
5 parówek
ziele angielskie lub pieprz na oczy
Mleko podgrzać. Dodać drożdże, cukier i tyle mąki, żeby
ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia (ok. 20 minut). Następnie do miski dodać resztę mąki, olej, sól i
połowę ubitego widelcem jajka (resztę zachować). Ciasto dokładnie wyrobić. Rozwałkować
i pokroić w paseczki długości ok. 6 cm i szer. ok. 3-4 cm.
Metalowe foremki do pieczenia rurek posmarować olejem. Na
każdą nawinąć paski ciasta zaczynając od szerszej strony. Końcówki zlepić. Z resztek
ciasta ulepić małe kulki, w które włożyć ziele lub pieprz. Przykleić jako oczy.
Na łapki ulepić wałeczki, które należy przeciąć w połowie. Bułeczki posmarować
resztą jajka i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Parówki
ugotować, przeciąć na dwie części. W każdą "paszczę" włożyć parówkę.
Smacznego!
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.