Jednym
z symboli Świąt Wielkanocnych jest baranek. Bywają baranki
cukrowe, czekoladowe, marcepanowe. Pierwszoklasiści zrobili go
z bułeczek drożdżowych. Wystarczyło uformować z ciasta mordkę
baranka, parę zwijanych rogów i mnóstwo kuleczek. Potem ułożyć
wszystkie części na blasze w małych odstępach od siebie. Po 20
minutach części barana podrosły i można było go włożyć do piekarnika. Po kolejnych 20 minutach baranek był gotowy: pachnący
mięciutki i pyszny.
Przepis
na baranka:
Składniki:
-
500
g mąki pszennej
-
30 g
drożdży świeżych
-
70 g
cukru
-
260
ml mleka
-
1
jajko kurze
-
50 g
masła
-
szczypta
soli
-
1
cukier waniliowy
plus:
- rozkłócone jajko do smarowania przed pieczeniem
Sposób
wykonania:
· Krok
1: Drożdże
rozrabiamy z cukrem i z odrobiną mleka. Do miski wrzucamy wszystkie
pozostałe składniki, a także dodajemy rozrobione drożdże.
Mieszamy, aż się połączą.
· Krok
2: Przekładamy
ciasto na blat i wyrabiamy parę minut, aż będzie gładkie.
Jeśli nazbyt się klei, to podsypujemy odrobinkę mąką.
· Krok
3: Wyrobione
ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1
h wyrastania.
· Krok
4: Po
wyrośnięciu ciasto wyjmujemy z miski i chwilkę wyrabiamy.
· Krok
5: Formujemy
wałek i dzielimy go na ok. 20 części – tyle bułeczek.
· Krok
6: Z
jednej części formujemy mordkę, z dwóch olejnych zwijamy
rogi, z jeszcze jednych dwóch wałeczki na nogi, z pozostałych
kulki.
· Krok
7: Wszystkie części układamy
na lekko omączonym papierze do pieczenia w odległości ok. 1
cm od siebie. Przykrywamy np. ściereczką i zostawiamy do
wyrastania na 1 h. W tym czasie bułeczki ładnie podrosną i zetkną
się delikatnie ze sobą nawzajem. Po tym czasie baranka smarujemy z
wierzchu rozkłóconym jajkiem (możemy wsypać płatkami migdałów)
i wstawiam na 20 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.