Ubiegły
tydzień w naszej szkole upłynął pod hasłem mleka. Uczniowie
poszerzali swoją wiedzę na temat właściwości mleka i jego
składników odżywczych. Niektórzy, tak jak klasa 3 a, sprawdzili
nawet u źródła i wybrali się na wycieczkę do gospodarstwa gdzie
hoduje się krowy. Są one zdrowo i naturalnie karmione, by potem
powstało pyszne zdrowe mleko.
Na zakończenie tygodnia mlecznego
odbył się nawet konkurs z wiedzy o mleku. Przez cały tydzień
również nasza kuchnia uczniowska wypełniona była mlekiem i jego
przetworami... Uczniowie klasy 2 b postanowili na przykład
wykorzystać mleko jako bazę do pysznych napojów. Otóż każdy
uczeń mógł poeksperymentować i dorzucić do mleka swoje ulubione
owoce. Były to jabłuszka, truskawki, banany,
borówki, pomarańcze oraz gruszki. Po
zmiksowaniu powstały pyszne mleczno – owocowe koktajle. Była to z
pewnością bomba witaminowa i bardzo odżywcza.
Mleczne
ABC,
czyli co kryje w sobie mleko i jak wpływa na nasz organizm:
białko jest głównym elementem, z którego zbudowane są mięśnie
witamina A poprawia wygląd skóry i wpływa na wzrok
wapń odpowiada za budowę kości i zębów
fosfor wpływa na stan kości
potas reguluje ciśnienie krwi
magnez odpowiada za pracę komórek nerwowych
witaminy: D, E, K, PP oraz witaminy z grupy B
źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 b wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Dominiką