niedziela, 20 marca 2016

Witaminowa bomba!

Ubiegły tydzień  w naszej szkole upłynął pod hasłem mleka. Uczniowie poszerzali swoją wiedzę na temat właściwości mleka i jego składników odżywczych. Niektórzy, tak jak klasa 3 a, sprawdzili nawet u źródła i wybrali się na wycieczkę do gospodarstwa gdzie hoduje się krowy. Są one zdrowo i naturalnie karmione, by potem powstało pyszne zdrowe mleko.
Na zakończenie tygodnia mlecznego odbył się nawet konkurs z wiedzy o mleku. Przez cały tydzień również nasza kuchnia uczniowska wypełniona była mlekiem i jego przetworami... Uczniowie klasy 2 b postanowili na przykład wykorzystać mleko jako bazę do pysznych napojów. Otóż każdy uczeń mógł poeksperymentować i dorzucić do mleka swoje ulubione owoce. Były to jabłuszka, truskawki, banany, borówki, pomarańcze oraz gruszki. Po zmiksowaniu powstały pyszne mleczno – owocowe koktajle. Była to z pewnością bomba witaminowa i bardzo odżywcza.


Mleczne ABC,
czyli co kryje w sobie mleko i jak wpływa na nasz organizm:
białko jest głównym elementem, z którego zbudowane są mięśnie
witamina A poprawia wygląd skóry i wpływa na  wzrok
wapń  odpowiada za budowę kości i zębów
fosfor wpływa na stan kości
potas reguluje ciśnienie krwi
magnez odpowiada za pracę komórek nerwowych
witaminy: D, E, K, PP oraz witaminy z grupy B

 






źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 b wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Dominiką