sobota, 23 stycznia 2016

Jabłka w cieście, jak u babci :-)

 

Jeśli zapytamy dzieci z czym kojarzy się im babcia, to na pewno niektóre z nich odpowiedzą, że ze smacznymi obiadkami, pysznymi naleśnikami lub innymi smakołykami.

 

Jednak tym razem to nie babcie przygotowywały  pyszności lecz same dzieci. Korzystając z tego, że do szkoły dotarła kolejna porcja jabłek od polskich sadowników, postanowiły wykorzystać je do przygotowania dobrze znanego  (na pewno wszystkim babciom) przysmaku, jakim są „jabłka w cieście”.

 

By zrobić jabłka w cieście, trzeba przygotować ciasto naleśnikowe, a jabłka pokroić w krążki, które potem macza się  w nim  i kładzie na patelnie naleśnikową z rozgrzanym olejem (oczywiście wcześniej trzeba wydrążyć z jabłek gniazda nasienne). Krążki rumieni się równomiernie z obu stron, wykłada na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, posypuje cukrem pudrem i ze smakiem zjada.  Taki deser można przygotować dla babci i dziadka, na przykład z okazji ich święta.



Składniki  na ciasto naleśnikowe: 

 

ok. 400 ml mleka

2 jajka

ok. 1,5 szklanki mąki

cukier puder

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nasze gotowanie dedykujemy Wszystkim Babciom i Wszystkim Dziadkom!!!

Z pozdrowieniami

kulinarni mistrzowie z klasy 3 a : -) 


 
 











 
 

 

Jeszcze kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu, nasze babcie i prababcie w najśmielszych marzeniach nie przypuszczały, że nadejdą czasy, kiedy gotowanie dla dzieci stanie się takie proste i przyjemne :) Otóż właśnie tak się dzieje... Dostęp do przepisów, nowinek kulinarnych i gadżetów kuchennych w dzisiejszych czasach jest szeroki. Moda na gotowanie i wspólne przygotowywanie zdrowych posiłków dociera do coraz szerszego grona dorosłych i dzieci. 

Korzystajmy z tych dobrodziejstw i zaprośmy do wspólnego gotowania  Babcie i Dziadków!!! Pokażmy im, chociażby nowoczesne gadżety, które z pewnością ułatwiają i przyspieszają gotowanie, a Babcie z pewnością odwdzięczą się nam wspaniałymi przepisami i sekretami swojej kuchni.