środa, 4 października 2017

KUCHNIA PEŁNA CUDÓW A W NIEJ - PYSZNE SEROWE CIASTECZKA ZE ŚLIWKAMI



  Na pierwszych w tym roku zajęciach kulinarnych klasy 2 a królowała śliwka węgierka. Ten pyszny, jesienny owoc wywodzi się prawdopodobnie z Azji Mniejszej, skąd w czasie wojen i wędrówek ludów dostała się do Europy. Do Polski najprawdopodobniej przywędrowała z Węgier i stąd jej polska nazwa.
Drugoklasiści  wykorzystali ją do upieczenia serowych ciasteczek, pysznych i aromatycznych, a zarazem  bardzo łatwych do wykonania. Korzystając z nadmiaru czasu zrobili też śliweczki zamknięte w słoikach. Jak się okazało - śliwki mogą też pełnić funkcję stempelków.

  





Składniki na ciasteczka

  • 100g masła miękkiego
  • 300g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 30 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g twarogu
  • ½ kg śliwek węgierek

Składniki na lukier

  • Pół szklanki cukru pudru  + 1-2 łyżeczki mleka


Wykonanie krok po kroku:


  

Krok 1: Umyj śliwki, następnie przekrój je na połówki, wyciągnij pestki.

Krok 2: Zagnieć w misce wszystkie składniki na ciasto. Jeśli się klei dosyp mąki.

Krok 3: Ciasto wyłóż na stolnicę  podsypaną mąką i zagnieć.

Krok 4: Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i wycinaj ciasteczka za pomocą dużych foremek, (jeśli nie masz odpowiednio dużej foremki, użyj szklanki).

Krok 5: Wycięte ciasteczka ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie połóż na nich połówki śliwek.

Krok 6: Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 20 minut.W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną mleka  na gładki, gęsty lukier.

Krok 7: Ciepłe ciasteczka muśnij lukrem i podawaj. 

 SMACZNEGO






















źródło: 
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.