Na pierwszych w tym roku zajęciach kulinarnych klasy 2 a
królowała śliwka węgierka. Ten pyszny, jesienny owoc wywodzi się prawdopodobnie
z Azji
Mniejszej, skąd w czasie wojen i wędrówek
ludów dostała się do Europy. Do Polski najprawdopodobniej przywędrowała z
Węgier i stąd jej polska nazwa.
Drugoklasiści wykorzystali ją do upieczenia
serowych ciasteczek, pysznych i aromatycznych, a zarazem bardzo
łatwych do wykonania. Korzystając z nadmiaru czasu zrobili też śliweczki
zamknięte w słoikach. Jak się okazało - śliwki mogą też pełnić funkcję
stempelków.
Składniki na ciasteczka
- 100g masła miękkiego
- 300g mąki
- 3 łyżki cukru
- 30 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g twarogu
- ½ kg śliwek węgierek
Składniki na lukier
- Pół szklanki cukru pudru + 1-2 łyżeczki mleka
Wykonanie krok po kroku:
Krok
1: Umyj śliwki, następnie przekrój je na połówki, wyciągnij pestki.
Krok 2: Zagnieć w
misce wszystkie składniki na ciasto. Jeśli się klei dosyp mąki.
Krok 3: Ciasto
wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i zagnieć.
Krok 4: Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i
wycinaj ciasteczka za pomocą dużych foremek, (jeśli nie masz odpowiednio dużej
foremki, użyj szklanki).
Krok 5: Wycięte ciasteczka ułóż na płaskiej blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie połóż na nich połówki śliwek.
Krok 6: Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200
stopni C i piecz około 20 minut.W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną
mleka na gładki, gęsty lukier.
Krok 7: Ciepłe ciasteczka muśnij lukrem i podawaj.
SMACZNEGO
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.