czwartek, 14 kwietnia 2016

WIOSNA NA TALERZU



Wiosna rozgościła się u nas na dobre.  Za sprawą trzecioklasistów, którzy wyczarowali   wiosenne kwiaty, wiosna zawitała także do naszej kuchni. 



Z pomidorków koktajlowych, twarożku kremowego, szczypiorku i kilku listków pietruszki uczniowie klasy 3 a wyczarowali smaczne, zdrowe i cudnie wyglądające tulipany, które mogą stanowić świetną dekorację urodzinowego stołu.

Do tego jabłka zamienione w miseczki wypełnione owocami, w towarzystwie wiosennych kwiatków wyciętych z jabłka. Pychota i ślicznota.

Do wykonania tulipanów potrzebujesz: pomidorki koktajlowe, twarożek kremowy, szczypiorek, listki zielonej pietruszki lub bazylii.

Przepis wykonania: Każdy pomidorek przycinamy "na krzyż" do połowy. Można wyciągnąć miąższ, aby zmieścić więcej twarożku, jednak niekoniecznie. Dół pomidorka (tam gdzie była szypułka przebijamy wykałaczką i w powstały otworek wbijamy szczypiorek).
Pomidorki faszerujemy ulubionym serkiem, ściereczką wycieramy jego nadmiar.
Układamy na półmiskach w kształt bukietu tulipanów.  















źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 3 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią.