poniedziałek, 11 grudnia 2017

MIKOŁAJKOWE LASKI



Czy w składzie świątecznych  ciasteczek  musi koniecznie być cynamon i przyprawa korzenna? Niekoniecznie! Drugoklasiści upiekli  maślane ciasteczka, które do świąt i  do postaci Mikołaja nawiązywały  kształtem  i kolorami. Zobaczcie sami.



Przepis na mikołajkowe laski:

Składniki

120g masła
2 żółtka
230g mąki pszennej
40g cukru pudru
80g mielonych migdałów
1 łyżeczka cukru z wanilią
barwnik zielony i czerwony

Sposób przygotowania:

·         1. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane twarde masło, cukier z wanilią, mielone drobno migdały oraz żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Jedną pozostawiamy a do kolejnych dodajemy barwnik - czerwony i zielony. Ciasto dokładnie wyrabiamy, by kolor był jednolity. Zawijamy w foliowe woreczki i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
·         2. Z zimnego ciasta odrywamy po odrobinie formując cieniutkie wałki. Zlepiamy końce i skręcamy, a następnie delikatnie rolujemy dłońmi by uzyskać pożądany efekt. Kroimy na mniejsze – ok. 15 cm kawałki i formujemy na kształt świątecznej laski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st C ok. 10 minut - w zależności od grubości i wielkości ciasteczek - czas może ulec zmianie. Pilnujemy tylko, by się zbytnio nie przyrumieniły i warstwa biała nadal pozostała w kolorze biało-kremowym, a nie brązowym ;)
·         3. Część ciasta można pokruszyć na kawałki i rozwałkować w jeden placek, a potem wykrawać ciasteczka foremkami
(Inspirację czerpaliśmy z www.przyslijprzepis.pl)