poniedziałek, 18 stycznia 2016

Przedstawiamy Wam klasę 2 a i jej kuchenne eksperymenty...

Klasa 2 a już drugi rok bierze udział w zajęciach kulinarnych na terenie naszej kuchni uczniowskiej. Uczniowie są podzieleni na dwie grupy i co drugi tydzień biorą udział w zajęciach.

 

Staramy się przygotowywać proste, zdrowe i smaczne potrawy. Najczęściej są to desery lub przekąski. W zajęciach chętnie biorą udział zarówno dziewczynki jak i chłopcy. Uczymy się nie tylko przyrządzania zdrowych dań, ale również zgodnej współpracy w zespołach, korzystania z przepisów kulinarnych, bezpiecznego posługiwania się sprzętem kuchennym oraz pracy w kuchni. Po skończonych zajęciach wspólnie porządkujemy kuchnię i zmywamy naczynia.

 

 

Najprzyjemniejsze są jednak chwile, kiedy wszyscy możemy wspólnie usiąść przy jednym stole i delektować się naszymi smakołykami. Z naszych przepisów chętnie korzystają również nasi rodzice.

Oto kilka fotek z naszych zajęć.

Poniżej znajdziecie również przepis na pyszne rogaliki!


Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Składniki:

  • 1 kostka masła - 25 dag

  • 5 dag drożdży

  • 1/4 szklanki ciepłego mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 2 całe jajka

Dodatkowo:

·                     nadzienie np. powidła, marmolada, czekolada, serek biały roztarty z cukrem

Wykonanie:

1. Masło podgrzewamy tak, aby było płynne (odrobinę studzimy, ma pozostać ciepłe).

2. Drożdże wkruszamy do mleka, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia składników.

3. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, wbijamy jajka, wlewamy przygotowane wcześniej mleko z drożdżami i cukrem oraz stopione masło. Mieszamy łyżką do połączenia składników na miękkie, gładkie ciasto. Trwa to nie dłużej niż 2 minutki i kiedy ciasto jest gotowe przykrywamy miskę talerzem, następnie wstawiamy do wyrośnięcia do lodówki na 1h.

4. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki – powinno być nie tylko wyrośnięte, ale i miękkie oraz już nieco sztywniejsze (od zimna), a przez to łatwiejsze do obróbki. Od razu rozgrzewamy piekarnik do 180° C

5. Dzielimy ciasto na 4 części i każdą z nich po kolei rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 8 trójkątów (jak pizzę), nakładamy powidła na szerszą część trójkąta i zwijamy w rogalik.

6. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między nimi odstępy, bo będą jeszcze rosły w czasie pieczenia. Następnie smarujemy za pomocą pędzelka mlekiem lub rozbełtanym jajkiem.

7. Pieczemy w 180° C przez  15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Powinny być ładnie zrumienione. Gotowe rogaliki wyjmujemy i wykładamy na kratkę, żeby wystygły.

8. Kiedy są już gotowe można przygotować lukier lub posypać samym cukrem pudrem, kiedy wystygną.

 

Smacznego!


Tak pysznie, zdrowo i kolorowo gotują Kulinarni Mistrzowie z klasy 2 a, przy pomocy swojej Pani Uli, która dzieli się z Nimi przepisami na przekąski i deserki. Gorąco zachęcamy do wspólnego gotowania i wspólnego spożywania posiłków. Wypróbujcie w domu z najbliższymi, a czas ten spędzony razem z pewnością przyniesie Wam wiele satysfakcji : - )



źródło: Kulinarni Mistrzowie z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Ulą