Zimowa
pogoda za oknem zainspirowała nas do upieczenia zimowych słodkości. W
dalszym ciągu w naszej kuchni królują przyprawy korzenne typu: cynamon,
gałka muszkatołowa czy kardamon, ale dzisiaj w nowej odsłonie.
Te aromatyczne przyprawy wykorzystaliśmy do upieczenia fit muffinek.
Zamiast zwykłej mąki użyliśmy maki owsianej, która powstała z płatków
owsianych, jajka zamieniliśmy na mus jabłkowy. Na upieczonych
muffinach posadziliśmy bałwanki z bitej śmietany, w efektownych
melonikach. Takie kapelusze może wykonać każdy z Was, to bardzo
proste.
Przepis na meloniki i muffinki znajdziecie poniżej.
Przepis na muffinki:
Składniki na muffinki
suche:
2 ½ szklanki maki
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kardamonu
Szczypta soli
mokre:
¾ szklanki musu jabłkowego
120 ml oleju rzepakowego
½ szklanki mleka
½ ciepłej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki na dekorację:
Śmietana kremówka
Ciasteczka oreo lub inne okrągłe ciastka
Pianki marshmallow
1 tabliczka ciemnej czekolady
cukierkowe oczka lub np. groszki
czekoladowe
M&M's na noski
Wykonanie:
Składniki
mokre łączymy osobno, suche osobno, potem mieszamy szybko i energicznie razem, napełniamy
papierowe papilotki masą i pieczemy 20 minut. Studzimy.
Przygotowujemy
kapelusze - rozpuszczamy czekoladę, odcinamy 1/4
część każdego marshmallow i resztę przyczepiamy do ciasteczka - używając
rozpuszczonej czekolady, jako "kleju". Wkładamy do lodówki na
chwilkę. Jak już czekolada zastygnie całość zatapiamy w rozpuszczonej
czekoladzie, odkładamy na pergamin do zastygnięcia.
Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru (do smaku).
Inspiracja na bałwanki: http://bakeholic.blogspot.com
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją
Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.