wtorek, 10 stycznia 2017

Bałwankowo, czyli śmietanowe bałwanki na piernikowych muffinkach

Zimowa pogoda za oknem zainspirowała nas do upieczenia  zimowych słodkości. W dalszym ciągu w naszej kuchni królują przyprawy korzenne typu: cynamon, gałka muszkatołowa czy kardamon, ale dzisiaj w nowej odsłonie.  
Te aromatyczne przyprawy wykorzystaliśmy do upieczenia fit muffinek. Zamiast zwykłej mąki użyliśmy maki owsianej, która powstała z płatków owsianych,  jajka zamieniliśmy na mus jabłkowy. Na upieczonych muffinach   posadziliśmy bałwanki z bitej śmietany, w efektownych  melonikach. Takie kapelusze może wykonać każdy z Was, to bardzo proste. 
Przepis na meloniki i muffinki znajdziecie poniżej.




Przepis na muffinki:


Składniki na muffinki

suche:

2 ½ szklanki maki
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kardamonu
Szczypta soli

mokre:

¾ szklanki musu jabłkowego
120 ml oleju rzepakowego
½ szklanki mleka
½ ciepłej wody
1 łyżeczka soku z cytryny


Składniki na dekorację:


Śmietana kremówka
Ciasteczka oreo lub inne okrągłe ciastka
Pianki marshmallow
1 tabliczka ciemnej czekolady
cukierkowe oczka lub np. groszki czekoladowe
M&M's  na noski


Wykonanie:


Składniki mokre łączymy osobno, suche osobno, potem mieszamy szybko i energicznie razem, napełniamy papierowe papilotki masą i pieczemy 20 minut. Studzimy.
Przygotowujemy kapelusze - rozpuszczamy czekoladę, odcinamy 1/4 część każdego marshmallow i resztę przyczepiamy do ciasteczka - używając rozpuszczonej czekolady, jako "kleju". Wkładamy do lodówki na chwilkę. Jak już czekolada zastygnie całość zatapiamy w rozpuszczonej czekoladzie, odkładamy na pergamin do zastygnięcia.
Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru (do smaku).

Inspiracja na bałwanki: http://bakeholic.blogspot.com






















źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.