poniedziałek, 7 grudnia 2015

Zasmakowani w pierniczkach


Jest taki smak, który pamiętamy wszyscy gdy zbliżają się Święta, to smak Pierniczków. Bez nich żadne dziecko nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Na świąteczne pierniczki jest wiele przepisów, jest też wiele pomysłów jak je przyprawiać.... Każda Mama, Babcia i Prababcia z pewnością ma swój idealny przepis na te wyjątkowe słodkości. Szefowie Kuchni z klasy 3a do przygotowania swoich pierników użyli aromatycznych korzennych przypraw i miodu...

 
 

Składniki:


• 300 g mąki pszennej



• 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej



• 2 duże jajka



• 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego



• 100 g łagodnego miodu np. akacjowego



•  torebka  przyprawy korzennej do piernika*



• 1 łyżka kakao



• 1 łyżeczka sody oczyszczonej



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 


Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut.  Gdy wystygną dekorować lukrem (nasz lukier składał się z białka jaja kurzego, cukru pudru z dodatkiem  soku z cytryny).



Opcjonalnie: można udekorować kolorową posypką, rodzynkami, makiem, orzeszkami, migdałami, kokosem...



* w skład przyprawy korzennej wchodzą: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki, kolendra, kardamon, anyż, a nawet kolorowy pieprz.
 


Co zrobić, by pierniczki były miękkie?




 
Nasze pierniczki po wystygnięciu zrobią się twarde, by na wigilijnym stole nie połamać sobie zębów, powinniśmy przechowywać je w szczelnie zamkniętej puszce z kawałkami obranych jabłek po to, by chłonęły wilgoć z owoców. Jabłka należy wymieniać co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć.



 

Poniżej możecie zajrzeć do kuchni uczniowskiej

 i zobaczyć jak wyglądały świąteczne wypieki.


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Teraz już tylko czekamy na klasową Wigilię i Jasełka by w klasowej i rodzinnej atmosferze zjeść pachnące i własnoręcznie wykonane pierniczki.

Czy może być coś pyszniejszego?

 
 
Aromatyczny przepis i wspaniały sposób przygotowania przekazała swoim uczniom: Pani Asia

Piernikowe cudeńka sfotografowała: Sylwia

Wykonaniem i lukrowaniem zajęli się Szefowie Kuchni z klasy 3a (grupa II).
 
*źródłem aromatycznego przepisu i galerii zdjęć jest strona klasowa Szefów Kuchni z 3a SP-11 w Tychach.