poniedziałek, 13 listopada 2017

HALLOWEENOWE PALUCHY WIEDŹMY



Wprawdzie  halloween*, już za nami, ale za rok, znowu odwiedzą nas wiedźmy, duchy i inne strachy. I właśnie wtedy na naszym stole mogą zagościć "straszne" wypieki. Można wykorzystać pomysł drugoklasistów, którzy z tej okazji upiekli paluchy wiedźmy , strasznie wyglądające i strasznie pyszne ciasteczka maślane.

*Halloween – zwyczaj związany z maskaradą, obchodzony w wielu krajach w wieczór 31 października. Odniesienia do Halloween są często widoczne w kulturze popularnej, głównie amerykańskiej. Głównym symbolem święta jest wydrążona i podświetlona od środka dynia z wyszczerbionymi zębami. Inne popularne motywy to duchy, demony, zombie, wampiry, czarownice, trupie czaszki, nietoperze, czarne koty itp.(źródło:wikipedia)



Przepis na "paluchy wiedźmy":

Składniki na ciasto:

225g miękkiego masła
3/4 szkl cukru pudru
2 i 3/4 szkl mąki pszennej
1 jajko
pół łyżeczki soli
cukier z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
garść obranych i podzielonych na połówki migdałów

Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto schładzamy 30- 60 minut w lodówce. Następnie z ciasta odrywamy małe kawałeczki., z których robimy wałeczki długości naszych palców, ale cieńsze. Na końcu każdego wałeczka wciskamy połówkę migdała (migdały od spodu można posmarować białkiem, by lepiej się trzymały). Nożem robimy linie w miejscach zgięć palców. Gotowe palce układamy na wyłożonej papierem blaszce, pieczemy około 10-12 minut w 200 stopniach (na złoty kolor). 

życzymy smacznego!





źródło: 
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.