środa, 10 lutego 2016

Ciasteczka walentynkowe

Wszystkim obchodzącym święto zakochanych prezentujemy pomysł na wykonanie smacznych walentynkowych ciasteczek. Oczywiście motyw czerwonego serduszka jest w nich najistotniejszy. Takie serduszkowe ciasteczka można upiec także z innej okazji, np. z okazji Dnia Matki.
 

 

Ciasteczka walentynkowe






Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 całe jajka
  • 1 – 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu

 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
Wszystkie składniki mieszamy razem i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na dwie równe części. Jedną z nich zabarwiamy na czerwono barwnikiem spożywczym z żelu. Każdą cząstkę ciasta lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
 
Kiedy jasne ciasto jest już schłodzone, wałkujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 – 4 mm. Wykrawamy większe serca lub okrągłe ciasteczka i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dopiero wtedy wykrawamy w każdym z nich serduszko, wyjmujemy ciasto ze środka, a w puste miejsce wkładamy wycięte tą samą foremką serca z czerwonego ciasta (staramy się je rozwałkować na tę samą grubość). Lekko dociskamy miejsce złączenia. Pieczemy przez około 10 minut, aż do lekkiego zezłocenia brzegów ciasteczek.
 
 
















 





 

Niech ten przepis i galeria zdjęć staną się dla Was inspiracją w przygotowywaniu walentynkowych smakołyków... i pamiętajmy o tym, że okazji by wyrazić uczucia jest wiele, korzystajmy z nich, nie tylko od święta :)
 
Milutko pozdrawiają Kulinarni Mistrzowie z klasy 3 a.

 

źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 3 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią. Zdjęcia wykonała Mama Sylwia.

Jeśli nie owsianka, to co ?

Wszyscy jedliśmy kiedyś owsiankę czy to w przedszkolu, czy w domu. To ponadczasowa potrawa. Nasze babcie serwowały ją naszym rodzicom, nasze mamy dają ją nam, żebyśmy zdrowo rośli.

Ale z płatków owsianych można zrobić także wiele smacznych i zdrowych deserów. Przedszkolaki wykorzystały płatki owsiane do przygotowania pysznego i zdrowego podwieczorku. W naszej kuchni powstały aromatyczne i pełne zdrowia ciasteczka owsiane.

Składniki na ok. 35 ciasteczek:

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka żurawiny*
garść wiórek kokosowych
2 jajka
1 szklanka masła (1 kostka 200g)
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.


2. Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem trzcinowym, ekstraktem waniliowym i jajkami przez około 5 minut.


3. W misce wymieszać mąkę pszenną razową wraz z solą, proszkiem i sodą. Dodać cały czas mieszając do utartego masła.


4. Na koniec do ciasta dodać płatki owsiane, żurawinę i wiórki kokosowe. Całość wymieszać.


5. Formować kulki wielkości orzecha i wykładać w odstępach na przygotowaną blachę.


6. Ciastka owsiane piec 13-15 minut aż będą złote. Wyjąć z piekarnika i odczekać około 2 minuty.

 

*  Żurawina ma wiele cennych witamin: A, B, C, E. Działa jak antybiotyk - bakteriobójczo.
Zawiera żelazo, magnez, jod, potas, fosfor, wapń. 
 
Żurawina nadaje się do owocowych sałatek, owsianek, dań mięsnych.
Jest doskonała również w herbacie.

Przedszkolaki już wiedzą co zdrowe i do swoich ciasteczek owsianych dorzucają garść witaminek : )

Zamiast żurawiny można użyć pestek dyni, słonecznik, dowolne orzechy, kokos, kawałki czekolady, rodzynki lub inne suszone owoce.

Równie smaczne i zdrowe!

Ciekawostka

Bransoletka z żurawiny 

Pewien pomysł, na inne wykorzystanie żurawiny, ma koleżanka przedszkolaków z klasy 3 a Natalia, 
 otóż suszona żurawina idealnie nadaje się również na zrobienie bransoletki :)
Potrzebujemy:
garść suszonej żurawiny
kolorowa nitka - włóczka
igła
Igłą nawlekamy żurawinę, tak jak koraliki na kolorową nitkę i gotowe :)
Taka bransoletka może być idealną przekąską między lekcjami,
lub też ciekawym upominkiem dla mamy, babci czy koleżanki.
 


 





 
źródło: Zagotowane Dzieciaki z przedszkola wraz z Panią Asią (Wychowawczynią klasy 3 a)

 

 

Soki pełne witamin :)

Klasa 3 b przez całą jesień i zimę przyrządza i pije zmiksowane napoje na bazie owoców i warzyw o gęstej i kremowej konsystencji, przez niektórych zwanymi Smoothie, przez nas zaś Bobo Frutami. Nasze soki są w 100% naturalne, są źródłem wielu witamin i składników odżywczych, nie zawierają środków konserwujących i barwników.

Przygotowywane są z bananów, jabłek, papryki, kiwi, cytryn, pomarańczy, świeżych liści szpinaku, natki pietruszki, mięty, wody mineralnej. Słodkości tym pysznym sokom dodaje łyżka lipowego miodu, który idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym.

Zachęcamy wszystkich do picia Bobo Frutów, zwłaszcza, że sposób przygotowania tego napoju jest bardzo prosty. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki z dodatkiem wody mineralnej i gotowe. Poniżej uczniowie klasy 3 b przygotowują a następnie degustują sok.
 





 
 
 
Super odżywcze soki proponują nam do picia Kulinarni Mistrzowie z klasy 3 b wraz ze swoją Panią.
 
Bierzmy z nich dobry przykład :)
W naszej szkole już panuje moda na zdrowe, odżywcze soki...
 
 
łatwo i szybko można je przygotować a potem wypić z największą przyjemnością : )
 
Oto kilka wskazówek dla "sokowych łakomczuszków" :)
 
Pamiętaj:
1. Pij różnorodnie: miksuj owoce i warzywa
2. Nie bój się nowych smaków
3. Owoce są zdrowe i równie słodkie jak cukierki
4. Zaprzyjaźnij się z warzywami, są źródłem witamin i energii, która przyda Ci się podczas nauki czy gry w piłkę...
 
Źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 3 b wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Joanną