Wszystkim
obchodzącym
święto
zakochanych
prezentujemy pomysł na wykonanie smacznych
walentynkowych ciasteczek. Oczywiście motyw czerwonego serduszka
jest w nich najistotniejszy. Takie serduszkowe ciasteczka można
upiec także z innej okazji, np. z okazji Dnia Matki.
Ciasteczka walentynkowe
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 175 g miękkiego masła
- 175 g drobnego cukru do wypieków
- 2 całe jajka
- 1 – 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii
- czerwony barwnik spożywczy w żelu
Piekarnik
rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
Wszystkie składniki
mieszamy razem i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy wałek
i dzielimy go na dwie równe części. Jedną z nich zabarwiamy na
czerwono barwnikiem spożywczym z żelu. Każdą cząstkę ciasta
lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki
na około godzinę.
Kiedy jasne ciasto
jest już schłodzone, wałkujemy je na podsypanej mąką stolnicy na
grubość około 3 – 4 mm. Wykrawamy większe serca lub okrągłe
ciasteczka i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. Dopiero wtedy wykrawamy w każdym z nich serduszko,
wyjmujemy ciasto ze środka, a w puste miejsce wkładamy wycięte tą
samą foremką serca z czerwonego ciasta (staramy się je rozwałkować
na tę samą grubość). Lekko dociskamy miejsce złączenia.
Pieczemy przez około 10 minut, aż do lekkiego zezłocenia brzegów
ciasteczek.
Niech ten przepis i galeria zdjęć staną się dla Was inspiracją w przygotowywaniu walentynkowych smakołyków... i pamiętajmy o tym, że okazji by wyrazić uczucia jest wiele, korzystajmy z nich, nie tylko od święta :)
Milutko pozdrawiają Kulinarni Mistrzowie z klasy 3 a.