wtorek, 21 lutego 2017

TŁUSTY CZWARTEK* WCALE NIE MUSI BYĆ TŁUSTY





Chcecie wiedzieć, co przygotować, by na całego celebrować to  święto, a jednocześnie odżywiać się zdrowo? Naszą propozycją na  „mniej tłusty czwartek” są kruche ciasteczka w kształcie wiatraczków. 



*Celebrowanie tłustego czwartku polega na solidnym objadaniu się przed Wielkim Postem. W tym celu na tłusty czwartek przygotowywano zawsze najbardziej kaloryczne przysmaki. Symbolem tego dnia stały się pączki, które, co ciekawe, serwowano w przeszłości nie na słodko, ale pikantne i „na tłusto”. Pączki przyrządzano bowiem z ciasta chlebowego i faszerowano boczkiem oraz mięsem. Dopiero w XVI wieku na polskich stołach zagościły słodkie pączki.
(http://dniwolne.pl/swieto/tlusty-czwartek)




Kruche wiatraczki

Składniki na około 30 sztuk:
200g schłodzonego masła lub margaryny
2 szklanki mąki (340g)
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
gęsta konfitura lub marmolada, dżem, patyczki szaszłykowe




1. Wymieszać razem suche składniki. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Następnie dodać jajko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

2. Po wyjęciu z lodówki ciasto zagnieść jeszcze 2-3 razy i następnie podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Z ciasta wycinać radełkiem kwadraty o boku około 8 cm. Następnie każdy kwadrat naciąć troszkę po przekątnych (patrz zdjęcie). Środek kwadratów posmarować troszkę konfiturą (około 3/4 łyżeczki) i rogi zlepiać na środku kwadratu, tworząc wiatraczki, posmarować rozmąconym jajkiem. Wbić patyczek szaszłykowy.

3. Ciastka piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez około 15 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez około 10 minut i dopiero wtedy je przenosić na talerzyk.
(Inspiracja: https://malacukierenka.pl)
Życzymy smacznego!















źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.