środa, 9 marca 2016

Owocowe szaszłyki

Tym razem do naszej szkolnej kuchni uczniowskiej zapraszają kulinarni mistrzowie z klasy 1 d razem ze swoją Panią...

28 września klasa I d pierwszy raz pracowała w kuchni uczniowskiej.
Dzieci robiły szaszłyki... owocowe. A potem była degustacja...
Dzieci poradziły sobie z jednym i z drugim...!
 
 
Składniki:
 
5 bananów
4 mandarynki
5 jabłek
5 gruszek
5 brzoskwiń
13 śliwek
0,5 kg winogron (zielonych i fioletowych)
ćwierć arbuza
pół ananasa
patyczki do szaszłyków

Przepis na nasze szaszłyki:
 
Owoce umyj. Banany, mandarynki, jabłka i gruszki obierz ze skórki. Banany pokrój w grube plastry, mandarynki rozdziel na części, z jabłek i gruszek wytnij gniazda nasienne i pokrój (możesz użyć krajalnicę do jabłek). Z brzoskwiń usuń pestkę, a owoc pokrój na grubsze kawałki. Z arbuza odkrój skórę, środek podziel na duże części. Ananasa obierz, usuń twardy środek, a resztę pokrój na kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie przygotowane owoce i tak, aż do wyczerpania składników. Szaszłyki gotowe! Smacznego!
 
 
Owoce jak wiadomo są bardzo zdrowe, są źródłem witamin i co najważniejsze, smakują obłędnie. Kolorowe, owocowe szaszłyki to idealna przegryzka w trakcie przerwy między lekcjami.
 
Owocowa higiena
  • myj wszystkie owoce pod bieżącą wodą - te kupione i  te zerwane z krzaka w ogrodzie;
  • arbuzy, ananasy, melony... kupuj najlepiej w całości, nigdy dzielone na części: na nożu, którym były krojone owoce w sklepie mogą znajdować się  bakterie, powodujące zatrucie.
 
A teraz zapraszamy do naszej galerii zdjęć, zobaczcie jak wyglądały przygotowania owocowych szaszłyków...
 







 


źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 d wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Haliną