Tym razem do naszej szkolnej kuchni uczniowskiej zapraszają kulinarni mistrzowie z klasy 1 d razem ze swoją Panią...
Owoce umyj. Banany, mandarynki, jabłka i gruszki
obierz ze skórki. Banany pokrój w grube plastry, mandarynki rozdziel na części, z jabłek i gruszek wytnij gniazda nasienne i pokrój (możesz użyć krajalnicę
do jabłek). Z brzoskwiń usuń pestkę, a owoc pokrój na grubsze kawałki. Z arbuza
odkrój skórę, środek podziel na duże części. Ananasa obierz, usuń twardy
środek, a resztę pokrój na kawałki.
Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie
przygotowane owoce i tak, aż do wyczerpania składników. Szaszłyki gotowe!
Smacznego!
Owoce jak wiadomo są bardzo zdrowe, są źródłem witamin i co najważniejsze, smakują obłędnie. Kolorowe, owocowe szaszłyki to idealna przegryzka w trakcie przerwy między lekcjami.
Owocowa higiena
- myj wszystkie owoce pod bieżącą wodą - te kupione i te zerwane z krzaka w ogrodzie;
- arbuzy, ananasy, melony... kupuj najlepiej w całości, nigdy dzielone na części: na nożu, którym były krojone owoce w sklepie mogą znajdować się bakterie, powodujące zatrucie.
A teraz zapraszamy do naszej galerii zdjęć, zobaczcie jak wyglądały przygotowania owocowych szaszłyków...
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 d wraz ze swoją Wychowawczynią Panią
Haliną