wtorek, 29 listopada 2016

Na pierniczki nadszedł czas



W naszej kuchni zapachniało świętami, a to za sprawą przyprawy korzennej będącej jednym ze składników świątecznych pierniczków…. W jej skład wchodzą  cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir oraz … pieprz. Tym przyprawom pierniczki zawdzięczają swój  intensywny korzenny zapach i niepowtarzalny, słodki i jednocześnie pikantny smak, którego nie można pomylić z niczym innym.

Piecze się je na kilka tygodni przed świętami i trzyma w szczelnym pojemniku, by nabrały smaku, aromatu i miękkości. 

Jeśli ktoś spóźni się z pieczeniem pierniczków i  boi się,  że do świąt nie zdążą zmięknąć, prosimy o skorzystanie z naszych rad:

Do  pojemnika z pierniczkami wkładamy:

  •  obierki jabłka, wymieniamy je co 1-2 dni na świeże- pierniczki będą pochłaniały z nich wilgoć i zaczną mięknąć

lub

  •  -1-2 ćwiartki  cytryny,  wymieniamy je co  1-2 dni, aż pierniczki zmiękną, dodatkowo  będą miały lekko cytrynowy posmak i aromat.



Przepis na nasze pierniczki:

Składniki:

5 dag masła

6 łyżek miodu

1/3 szklanki cukru pudru

1 jajko

1 ½ szklanki mąki pszennej

1 łyżka kakao do ciast

1 łyżeczka przyprawy do piernika (czubata)

1 łyżeczka proszku do pieczenia  (płaska)


Sposób przygotowania:

Do garnka przełożyć masło, miód i cukier puder. Położyć na małym ogniu, roztopić i ostudzić. Jajko ubić mikserem.

Do słodkiej masy dodać mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i jajko. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około 60 minut (ciasto wyjdzie rzadkie i takie mam być - pod żadnym pozorem nie dodajemy mąki, bo one ładnie stężeje w lodówce).

Następnie ciasto rozwałkować na około 4-5 mm i dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut w temperaturze 175 °C.

Z podanych składników wyjdzie około 45 przepysznych i magicznych pierniczków.

Smacznego.

Inspiracja: www.smaczny.pl/przepis,magiczne_pierniki
















źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.