W naszej kuchni zapachniało
świętami, a to za sprawą przyprawy korzennej będącej jednym ze składników
świątecznych pierniczków…. W jej skład wchodzą cynamon, goździki, gałka
muszkatołowa, imbir oraz … pieprz. Tym przyprawom pierniczki zawdzięczają swój intensywny korzenny zapach i
niepowtarzalny, słodki i jednocześnie pikantny smak, którego nie można pomylić
z niczym innym.
Piecze
się je na kilka tygodni przed świętami i trzyma w szczelnym pojemniku, by
nabrały smaku, aromatu i miękkości.
Jeśli ktoś spóźni się z pieczeniem
pierniczków i boi się, że do świąt nie zdążą zmięknąć, prosimy o
skorzystanie z naszych rad:
Do pojemnika z pierniczkami wkładamy:
- obierki jabłka, wymieniamy je co 1-2 dni na świeże- pierniczki będą pochłaniały z nich wilgoć i zaczną mięknąć
lub
- -1-2 ćwiartki cytryny, wymieniamy je co 1-2 dni, aż pierniczki zmiękną, dodatkowo będą miały lekko cytrynowy posmak i aromat.
Przepis
na nasze pierniczki:
Składniki:
5 dag masła
6 łyżek miodu
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao do ciast
1 łyżeczka przyprawy do piernika (czubata)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Sposób przygotowania:
Do garnka przełożyć masło, miód i
cukier puder. Położyć na małym ogniu, roztopić i ostudzić. Jajko ubić mikserem.
Do słodkiej masy dodać
mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i jajko.
Całość dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około 60
minut (ciasto wyjdzie rzadkie i takie mam być - pod żadnym pozorem nie dodajemy
mąki, bo one ładnie stężeje w lodówce).
Następnie ciasto
rozwałkować na około 4-5 mm i dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki. Układać
w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i
piec przez około 10 minut w temperaturze 175 °C.
Z podanych składników
wyjdzie około 45 przepysznych i magicznych pierniczków.
Smacznego.
Inspiracja: www.smaczny.pl/przepis,magiczne_pierniki
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją
Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.