wtorek, 25 października 2016

Sałatka owocowa nie musi być nudna

Jesienią powinniśmy jeść dużo owoców, bo są w nich ukryte witaminy i składniki mineralne bardzo potrzebne naszemu organizmowi, szczególnie o tej porze roku. Świeże owoce powinny znaleźć się w jadłospisie na każdy dzień. Możemy  je jeść  na drugie śniadanie i na podwieczorek. Najlepsze są te jedzone na surowo. Dzieciaki z klasy 1 a na zajęciach kulinarnych postanowiły zrobić z nich sałatkę owocową. Ktoś powie NUUUDA!


Ta wersja sałatki wcale nie była nudna, bo podana została w jadalnych miseczkach, były nimi waflowe rożki.

Ten sposób serwowania sałatki owocowej może być ozdobą każdego urodzinowego stołu.



Przepis na sałatkę:


·  Owoce umyj (my wykorzystaliśmy: banan, kiwi, jabłko, gruszkę, winogrona, mango, pomarańczę + listki mięty).

·   Rozdziel  na te, które zjadamy bez skórki i te, które musimy obrać  
    (Pamiętajmy, że pod skórką znajduje się najwięcej witamin). 

·   Pokrój owoce w kostkę.

·  Połącz wszystkie pokrojone owoce, dodaj listki mięty, delikatnie wymieszaj.

·  Podawaj w rożkach waflowych.

































Smacznego!


źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.