Jesienią
powinniśmy jeść dużo owoców, bo są w nich ukryte witaminy i składniki
mineralne bardzo potrzebne naszemu organizmowi, szczególnie o tej porze
roku. Świeże owoce powinny znaleźć się w jadłospisie na każdy dzień.
Możemy je jeść na drugie śniadanie i na podwieczorek. Najlepsze są te
jedzone na surowo. Dzieciaki z klasy 1 a na zajęciach kulinarnych
postanowiły zrobić z nich sałatkę owocową. Ktoś powie NUUUDA!
Ta wersja sałatki wcale nie była nudna, bo podana została w jadalnych miseczkach, były nimi waflowe rożki.
Ten sposób serwowania sałatki owocowej może być ozdobą każdego urodzinowego stołu.
Przepis na sałatkę:
· Owoce umyj (my wykorzystaliśmy: banan, kiwi, jabłko, gruszkę, winogrona, mango, pomarańczę + listki mięty).
· Rozdziel na te, które zjadamy bez skórki i te, które musimy obrać
(Pamiętajmy, że pod skórką znajduje się najwięcej witamin).
· Pokrój owoce w kostkę.
· Połącz wszystkie pokrojone owoce, dodaj listki mięty, delikatnie wymieszaj.
· Podawaj w rożkach waflowych.
Smacznego!
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją
Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.