Przed świętami wszyscy pieką świąteczne zajączki, kurki, baranki.
Drugoklasiści postanowili wyłamać się z tego schematu. Na zajęciach
kulinarnych upiekli rumiane drożdżowe bułeczki w kształcie świnek, co więcej w
każdym brzuszku rumianej świnki znalazł się zdrowy farsz z soczewicy, marchewki
i cebuli. Pychota.
Czy wiesz, że....
Soczewica
to roślina strączkowa szczególnie ceniona jest na Bliskim Wschodzie. Uprawiana
była tam już ponad 8 tysięcy lat temu. W Indiach była głównym składnikiem
popularnego dania „dhal”. W starożytnej Grecji i Rzymie soczewica uchodziła za
potrawę dla ubogich. W kulturze
żydowskiej przygotowana z pszenicą była spożywana jako danie pokutne.W Europie największe uprawy posiadają
Francja oraz Hiszpania. W Polsce soczewica uprawiana jest rzadko, jednak
zyskuje na popularności. Powinna znaleźć się w naszej diecie ponieważ zawiera
bardzo dużo białka.
Przepis
na bułeczki:
Składniki
Farsz:
· 1 puszka soczewicy, ugotowanej na parze
· 2
marchewki
· 1
cebula
· 2
łyżki oliwy
· Sól
· Pieprz
Bułeczki:
- 500 g mąki orkiszowej
- 20 g drożdży
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka ciepłego
- 1 jajo
- 150 g masła
- 1 łyżeczka cukru i soli
Dodatkowo: żurawina lub rodzynki na oczy
Przepis
wykonania:
- Wyrobić ciasto drożdżowe, zostawić w cieple do wyrośnięcia na pół godziny.
- Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy startą marchewkę i po kilku minutach osączoną soczewicę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na placek 5 mm, wykrawamy szklanką kółka-to będą głowy świnek.
- Nakładamy farsz, smarujemy brzegi wodą i przykrywamy drugim kółkiem, dobrze zlepiamy brzegi.
- Malutkim kieliszkiem lub naparstkiem wykrawamy malutkie kółeczka-to będą noski świnek, naklejamy je na środku głowy, patyczkiem robimy małe dziurki.
- Następnie wykrawamy większe kółeczka, dzielimy je na połowę i z każdej połówki robimy zawijane uszko, doklejamy do głowy.
- Oczka robimy z żurawiny lub rodzynek, mocno wciskamy je w ciasto.
- Tak uformowane świnki zostawiamy na blasze do podrośnięcia jeszcze ok. 20 min.
- Piekarnik nastawiamy na 175 stopni, każdą świnkę smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 min ( aż będą rumiane). Piekarnika nie trzeba rozgrzewać wcześniej.
SMACZNEGO