wtorek, 27 marca 2018

„ZDROWA WIEPRZOWINKA”



Przed świętami wszyscy pieką świąteczne zajączki, kurki, baranki. Drugoklasiści postanowili wyłamać  się z tego schematu. Na zajęciach kulinarnych upiekli rumiane drożdżowe bułeczki w kształcie świnek, co więcej w każdym brzuszku rumianej świnki znalazł się zdrowy farsz z soczewicy, marchewki i cebuli. Pychota.

Czy wiesz, że....
Soczewica to roślina strączkowa szczególnie ceniona jest na Bliskim Wschodzie. Uprawiana była tam już ponad 8 tysięcy lat temu. W Indiach była głównym składnikiem popularnego dania „dhal”. W starożytnej Grecji i Rzymie soczewica uchodziła za potrawę dla ubogich.    W kulturze żydowskiej przygotowana z pszenicą była spożywana jako danie pokutne.W Europie największe uprawy posiadają Francja oraz Hiszpania. W Polsce soczewica uprawiana jest rzadko, jednak zyskuje na popularności. Powinna znaleźć się w naszej diecie ponieważ zawiera bardzo dużo białka.




Przepis na bułeczki:

Składniki

 

Farsz:
·         1 puszka soczewicy, ugotowanej na parze



·         2 marchewki

·         1 cebula

·         2 łyżki oliwy

·         Sól

·         Pieprz

Bułeczki:
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 20 g drożdży
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka ciepłego
  • 1 jajo
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka cukru i soli

Dodatkowo: żurawina lub rodzynki na oczy


Przepis wykonania:


  1. Wyrobić ciasto drożdżowe, zostawić w cieple do wyrośnięcia na pół godziny.
  2. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy startą marchewkę i po kilku minutach osączoną soczewicę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na placek 5 mm, wykrawamy szklanką kółka-to będą głowy świnek.
  4. Nakładamy farsz, smarujemy brzegi wodą i przykrywamy drugim kółkiem, dobrze zlepiamy brzegi.
  5. Malutkim kieliszkiem lub naparstkiem wykrawamy malutkie kółeczka-to będą  noski świnek, naklejamy je na środku głowy, patyczkiem robimy małe dziurki.
  6. Następnie wykrawamy większe kółeczka, dzielimy je na połowę i z każdej połówki robimy zawijane uszko, doklejamy do głowy.
  7. Oczka robimy z żurawiny lub rodzynek, mocno wciskamy je w ciasto.
  8. Tak uformowane świnki zostawiamy na blasze do podrośnięcia jeszcze ok. 20 min.
  9. Piekarnik nastawiamy na 175  stopni, każdą świnkę smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 min ( aż będą rumiane). Piekarnika nie trzeba rozgrzewać wcześniej.













    SMACZNEGO