Jesień rozpieszcza nas różnorodnością owoców i warzyw. W
naszej kuchni gościły dziś jabłka, których wydawać by się mogło, nie trzeba
nikomu przedstawiać. Czy jednak wszystko o nich wiemy? Pozwólcie, że dokonamy prezentacji naszego gościa:
„Szara reneta” to stara odmiana jabłoni wywodząca się najprawdopodobniej
z Francji. Stamtąd również wywodzi się nazwa tej jabłoni. Reinette z francuskiego oznacza
"pochodzenia królewskiego".
Owoce szarej
renety doskonale nadają się do suszenia, na szarlotki, placki, do surówek i
sałatek. Podczas pieczenia szara reneta odpowiednio doprawiona zamienia się w
pyszne i aromatyczne nadzienie… Ale szara reneta ma też sporo innych zalet,
które nie kończą się na jej specyficznym smaku i aromacie oraz zastosowaniu w
kuchni. Nasze babki sporządzały z niej różne specyfiki i medykamenty, np. maść
na trudno gojące się rany. Jabłko to ma sporo właściwości korzystnych dla
naszego zdrowia (źródło: Domowa kuchnia Aniki).
To właśnie z szarej renety
przygotowaliśmy nadzienie do naszych drożdżowych bułeczek. Takie bułeczki
doskonale sprawdzą się, jako mała przekąska na wycieczce rowerowej lub
jesiennym spacerze po lesie.
PRZEPIS NA BUŁECZKI
CIASTO
DROŻDŻOWE
500 g
mąki pszennej
250 ml mleka
40 g drożdży
2 żółtka
60g roztopionego masła
80g ciemnego cukru
szczypta soli
250 ml mleka
40 g drożdży
2 żółtka
60g roztopionego masła
80g ciemnego cukru
szczypta soli
NADZIENIE JABŁKOWE
2 średnie jabłka
cukier z prawdziwą wanilią
cynamon
białko do posmarowania bułeczek
goździki
Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę
pokojową.
- Mąkę należy przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki (bez masła), całość wymieszać i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło, pozostawić do wyrośnięcia.
- Obrać jabłka, pokroić je w drobną kostkę, dodać cynamonu i cukier waniliowy, wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na obsypanej mąka stolnicy na placuszek, wykroić szklanką 2 kółka, na jedno nałożyć łyżeczkę nadzienia, drugim go nakryć, bardzo dokładnie skleić brzegi, z resztą ciasta postępować tak samo.
- Do każdej bułeczki włożyć goździki imitujące ogonek jabłka i zakończenie gniazda nasiennego.
- Uformowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
- Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do napuszenia, po tym czasie posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
- Piec w 190 stopniach przez 15-20 minut do zrumienienia.
Smacznego!
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją
Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.