wtorek, 11 października 2016

Bułeczki, którym trudno się oprzeć!



Jesień rozpieszcza nas różnorodnością owoców i warzyw. W naszej kuchni gościły dziś jabłka, których wydawać by się mogło, nie trzeba nikomu przedstawiać. Czy jednak wszystko o nich wiemy? Pozwólcie, że dokonamy prezentacji naszego gościa:




„Szara reneta” to stara odmiana jabłoni wywodząca się najprawdopodobniej z Francji. Stamtąd również wywodzi się nazwa tej jabłoni. Reinette z francuskiego oznacza  "pochodzenia królewskiego".



Owoce szarej renety doskonale nadają się do suszenia, na szarlotki, placki, do surówek i sałatek. Podczas pieczenia szara reneta odpowiednio doprawiona zamienia się w pyszne i aromatyczne nadzienie… Ale szara reneta ma też sporo innych zalet, które nie kończą się na jej specyficznym smaku i aromacie oraz zastosowaniu w kuchni. Nasze babki sporządzały z niej różne specyfiki i medykamenty, np. maść na trudno gojące się rany. Jabłko to ma sporo właściwości korzystnych dla naszego zdrowia (źródło: Domowa kuchnia Aniki).


To właśnie z szarej renety przygotowaliśmy nadzienie do naszych drożdżowych bułeczek. Takie bułeczki doskonale sprawdzą się, jako mała przekąska na wycieczce rowerowej lub jesiennym spacerze po lesie.


PRZEPIS NA BUŁECZKI


CIASTO DROŻDŻOWE


500 g mąki pszennej
250 ml mleka
40 g drożdży
2 żółtka
60g roztopionego masła
80g  ciemnego cukru
szczypta soli



NADZIENIE JABŁKOWE



2 średnie jabłka 
cukier z prawdziwą wanilią
cynamon
białko do posmarowania bułeczek
goździki
Wykonanie:

Składniki na ciasto powinny mieć  temperaturę pokojową.

  1. Mąkę należy przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki (bez masła), całość  wymieszać i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło, pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Obrać jabłka, pokroić je w drobną kostkę, dodać cynamonu i cukier waniliowy, wymieszać.
  3. Ciasto rozwałkować na obsypanej mąka stolnicy  na placuszek, wykroić szklanką 2 kółka, na jedno nałożyć łyżeczkę nadzienia, drugim go nakryć, bardzo dokładnie skleić brzegi, z resztą ciasta postępować tak samo.
  4. Do każdej bułeczki włożyć goździki imitujące ogonek jabłka i zakończenie gniazda nasiennego.
  5. Uformowane bułeczki układać  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
  6. Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do napuszenia, po tym czasie posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
  7. Piec w 190 stopniach przez 15-20 minut do zrumienienia.


Smacznego!


















źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.