Smakołyki kupowane w sklepach najlepiej zastąpić
zdrowymi przekąskami. Możemy je samodzielnie przygotować w domu.
To wcale nie jest takie trudne, przekonali się o tym uczniowie
klasy 2 a.
Przygotowali owsiano-kukurydziane ciasteczka z dodatkiem
białego twarogu i ziół. Miały one postać precli, paluszków i serduszek
posypanych czarnym lub białym sezamem.
A oto najprostszy przepis na zdrowe smakołyki:
Składniki:
250g miękkiego twarogu półtłustego,
1 jajko (białko do ciasta, żółtko do posmarowania),
90g mąki owsianej,
50g mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
zioła (drugoklasiści wykorzystali tymianek, rozmaryn),
sezam do posypania
Sposób wykonania:
Twaróg należy rozgnieść widelcem, dodać białko,
mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (do połowy porcji rozmaryn, do połowy
tymianek), zagnieść ciasto rękami. Gotowe ciasto włożyć do miski,
przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie
uformować precelki/warkocze/paluszki/oponki wg uznania, posmarować żółtkiem,
posypać sezamem, piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około
20-25 minut.
Życzymy smacznego!
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.