czwartek, 12 kwietnia 2018

POMYSŁ NA ZDROWĄ PRZEKĄSKĘ





Smakołyki kupowane w sklepach najlepiej zastąpić zdrowymi przekąskami. Możemy je samodzielnie przygotować w domu. 

To wcale nie jest takie trudne,  przekonali  się o tym uczniowie klasy 2 a. 

Przygotowali owsiano-kukurydziane ciasteczka  z dodatkiem białego twarogu i ziół. Miały one postać precli, paluszków i serduszek posypanych czarnym lub białym sezamem.





A oto najprostszy przepis na zdrowe smakołyki:

Składniki:

250g miękkiego twarogu półtłustego,
1 jajko (białko do ciasta, żółtko do posmarowania),
90g mąki owsianej,
50g mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
zioła (drugoklasiści wykorzystali tymianek, rozmaryn),
sezam  do posypania

Sposób wykonania:

Twaróg należy rozgnieść widelcem, dodać białko, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy (do połowy porcji rozmaryn, do połowy tymianek),  zagnieść ciasto rękami. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie uformować precelki/warkocze/paluszki/oponki wg uznania, posmarować żółtkiem, posypać sezamem, piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20-25 minut.


















Życzymy smacznego!

źródło: 
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.