Pewnego dnia mama drugoklasisty Szymona, przyniosła do
szkoły dorodną dynię wyhodowaną na działce. Od razu pojawiło
się pytanie: Co smacznego i zdrowego można z niej przygotować?
Padło na muffinki. Niektórzy z
drugoklasistów dziwili się, że ciasto będą piekli z warzywa, ale okazało
się, że dynia będzie tylko dodatkiem. Do upieczenia muffinek dzieci
wykorzystały tartą surową dynię, ale do wielu dań dodaje się ją usmażoną
lub ugotowaną w kawałkach (np.
do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni.
Muffinki przed upieczeniem zostały posypane prażonymi
pestkami .... oczywiście dyni ;-) w ten sposób powstał smaczny i zdrowy
podwieczorek, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Przepis
na muffinki:
Składniki:
1.5
szklanki mąki
1.5
łyżeczki proszku do pieczenia
1/2
szklanki cukru brązowego
2
jajka
1/4
szklanki oleju
1/4
szklanki mleka
otarta
skórka z jednej pomarańczy
sok
z jednej pomarańczy
1.5
szklanki surowej dyni
Sposób
wykonania:
Zetrzyj dynię na dużych oczkach
tarki. W dużej misce połącz sypkie składniki i skórkę pomarańczową. W mniejszej
misce połącz mokre składniki. Następnie kilkoma ruchami łyżki wymieszaj
składniki mokre i suche, dodając startą dynię. Przełóż masę do
muffinkowej formy wyłożonej papilotkami, z wierzchu posyp prażonymi pestkami
dyni. Piecz ok. 20 min w 180 st. C.
Smacznego :)
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.