środa, 15 listopada 2017

DYNIOWO- POMARAŃCZOWE MUFFINKI



Pewnego dnia mama drugoklasisty Szymona, przyniosła do szkoły dorodną  dynię wyhodowaną na działce.  Od razu pojawiło się pytanie: Co smacznego i zdrowego  można z niej przygotować?


Padło na  muffinki. Niektórzy  z drugoklasistów  dziwili się, że ciasto będą piekli z warzywa, ale okazało się, że dynia będzie tylko dodatkiem.   Do upieczenia muffinek dzieci wykorzystały tartą surową dynię, ale do wielu dań dodaje się ją  usmażoną lub ugotowaną  w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni. 


Muffinki przed upieczeniem zostały posypane prażonymi pestkami .... oczywiście dyni ;-) w ten sposób powstał smaczny i zdrowy podwieczorek, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.  




Przepis na muffinki:


Składniki:

1.5 szklanki mąki

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru brązowego

2 jajka

1/4 szklanki oleju

1/4 szklanki mleka

otarta skórka z jednej  pomarańczy

sok z jednej pomarańczy

1.5 szklanki surowej dyni


Sposób wykonania:

Zetrzyj dynię na dużych oczkach tarki. W dużej misce połącz sypkie składniki i skórkę pomarańczową. W mniejszej misce połącz mokre składniki. Następnie kilkoma ruchami łyżki wymieszaj składniki mokre i suche,  dodając startą dynię. Przełóż masę do muffinkowej formy wyłożonej papilotkami, z wierzchu posyp prażonymi pestkami dyni. Piecz ok. 20 min w 180 st. C.
Smacznego :)



źródło: 
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.