niedziela, 6 marca 2016

Za pasem święta, czyli wielkanocne zajączki

 

Nie przejmuj się jeśli nie masz foremki w kształcie zajączka, przedszkolaki podpowiedzą Ci, jak upiec smaczne maślano-cytrynowe zajączki przy wykorzystaniu foremki w kształcie serca.


Do wykonania ciasteczek potrzebujesz:

0,5 kg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę cukru
200 g masła (margaryny)
1 łyżkę jogurtu naturalnego
3 jajka

skórkę z jednej cytryny

marmoladę lub ulubiony dżem


Masło kroisz na małe kawałeczki, suche składniki mieszasz razem w misce. Dodajesz masło, jogurt i jajka oraz otartą skórkę z cytryny (wcześniej należy ją sparzyć wrzątkiem). Zagniatasz do uzyskania gładkiej masy. Jeśli chcesz mieć kolorowe zajączki musisz dodać do ciasta barwnik spożywczy (my mieliśmy barwniki w kolorze zielonym, czerwonym i żółtym). Ciasto wkładasz do lodówki na pół godziny.

Ciasto wałkujesz na grubość kilku milimetrów i wykrawasz serduszka. Na jednego zajączka potrzebujesz trzy: na przód, na tył i na uszy. Jedno serduszko dzielisz na połowę, o tak: To będą uszy.

Na blachę pokrytą papierem do pieczenia nakładasz uszka, a na nie serduszko odwrócone do góry nogami, dociskasz miejsce łączenia uszu i serduszka - w ten sposób powstaje pyszczek. Wykałaczką robisz oczka i nosek. Na blachę osobno kładziesz trzecie,  wolne serduszko - to będzie tył zajączka.


Ciasteczka pieczesz przez ok.10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Wystygnięte ciasteczka zdejmujesz z blachy. Na pojedyncze serduszko nakładasz dżem lub marmoladę i przygniatasz serduszkiem z uszami.

Jeśli nie zrobiłeś oczu i noska wykałaczką, możesz zrobić je z rozpuszczonej czekolady.
















 






źródło: Zagotowane Dzieciaki z przedszkola wraz z Panią Asią (Wychowawczynią klasy 3 a)





















































Mleko w roli głównej!



W związku z Tygodniem Mlecznym klasa II a zajęła się już przygotowaniem zdrowych potraw z nabiału.


Pierwszy przepis to sposób na szybki i prosty serniczek bez pieczenia o ciekawej nazwie Chatka Baby Jagi

 
 
 

Potrzebne produkty:
- 70 dag tłustego sera białego mielonego
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 36 sztuk herbatników
- cukier waniliowy
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i po trochu dodawać zmielony ser. Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać kakao, a do drugiej aromat waniliowy. Herbatniki rozłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędy po 6 ciastek. Posmarować masą kakaową i na to nałożyć drugą warstwę herbatników. Następnie posmarować masą waniliową. Całość złożyć w „trójkąt” (należy unieść po bokach folię aluminiową do góry, a ciasto praktycznie samo się złoży). Teraz kolej na oblanie chatki polewą czekoladową, można jeszcze oprószyć wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. GOTOWE!

Tym samym kremem można posmarować dwa herbatniki i złożyć tworząc smaczne markizy.

Drugi przepis to pomysł na zdrowy posiłek na bazie różnych samodzielnie przygotowanych twarożków smakowych. Krakersy, pieczywo chrupkie czy ryżowe, smakowały wszystkim wyśmienicie. Pierwsza grupa przygotowała 4 smaki, natomiast grupa druga spróbuje dodać kolejne nowe 4 smaczki.

Nasze propozycje to:
  1. Twarożek ze szczypiorkiem
  2. Twarożek paprykowy
  3. Twarożek pikantny z marchewką i czosnkiem
  4. Twarożek waniliowy z orzechami


 









źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Ulą







Wiosenne śniadanko...

"jajeczne myszki" w wykonaniu dzieci z gr 0 c

W naszej szkole gotują już prawie wszyscy, tym razem kulinarni mistrzowie ze szkolnej zerówki przy pomocy swojej Pani przygotowali jajeczne myszki. Pomysł ten można wykorzystać do wspólnego rodzinnego przygotowywania posiłków. Kolorowe jajeczne myszki z pewnością ozdobią stół podczas niedzielnego śniadanka! A jak smakują? przekonajcie się sami : )

 

Potrzebujemy:

jajka ugotowane na twardo

rzodkiewkę

ziarenka pieprzu


Wykonanie:

Połówki jajek należy ułożyć na plastrach żółtego sera, żółtkiem do dołu. Z pieprzu trzeba zrobić oczka i nosek, z plasterków rzodkiewki uszka. Smacznego!

Warto zapamiętać...po co jajkom numerki?

0, 1, 2, 3 to specjalny kod, informujący nas z jakich hodowli pochodzą kury, które zniosły jajka!

0 – jaja z ekologicznej hodowli kur

1 – jaja z hodowli kur na wolnym wybiegu

2 – jaja z chowu ściółkowego

3 – jaja z chowu klatkowego



 







 
źródło: Zagotowane Dzieciaki z zerówki grupa 0 c wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Moniką