Nie przejmuj się jeśli nie masz foremki w kształcie zajączka, przedszkolaki podpowiedzą Ci, jak upiec smaczne maślano-cytrynowe zajączki przy wykorzystaniu foremki w kształcie serca.
Do wykonania ciasteczek potrzebujesz:
0,5 kg mąki
3
łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę cukru
200 g masła
(margaryny)
1 łyżkę jogurtu naturalnego
3 jajka
skórkę z jednej cytryny
marmoladę lub ulubiony dżem
Masło kroisz na
małe kawałeczki, suche składniki mieszasz razem w misce. Dodajesz
masło, jogurt i jajka oraz otartą skórkę z cytryny (wcześniej
należy ją sparzyć wrzątkiem). Zagniatasz do uzyskania gładkiej
masy. Jeśli chcesz mieć kolorowe zajączki musisz dodać do ciasta
barwnik spożywczy (my mieliśmy barwniki w kolorze zielonym,
czerwonym i żółtym). Ciasto wkładasz do lodówki na pół godziny.
Ciasto wałkujesz na
grubość kilku milimetrów i wykrawasz serduszka. Na jednego
zajączka potrzebujesz trzy: na przód, na tył i na uszy. Jedno
serduszko dzielisz na połowę, o tak: To będą uszy.
Na blachę pokrytą
papierem do pieczenia nakładasz uszka, a na nie serduszko odwrócone
do góry nogami, dociskasz miejsce łączenia uszu i
serduszka - w ten sposób powstaje pyszczek. Wykałaczką robisz
oczka i nosek. Na blachę osobno kładziesz trzecie, wolne
serduszko - to będzie tył zajączka.
Ciasteczka pieczesz przez ok.10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Wystygnięte ciasteczka zdejmujesz z blachy. Na pojedyncze serduszko nakładasz dżem lub marmoladę i przygniatasz serduszkiem z uszami.
Jeśli nie zrobiłeś
oczu i noska wykałaczką, możesz zrobić je z rozpuszczonej
czekolady.