piątek, 18 marca 2016

Kulinarny Figielek : )

Tuż, tuż za progiem stoi  wiosna, zapewne dlatego mamy lepszy nastrój i chęć do figlowania.

Dziś przedszkolaki mają dla Was taką małą, psotną kulinarną  zagadkę.
 
Zgadnij, jaką potrawę przygotowały na zajęciach kulinarnych?




Nie, nie są to jajka sadzone! To wielkanocne maślane ciasteczka! Jeśli chcesz, aby pojawiły się na Twoim wielkanocnym stole, przeczytaj przepis i już dzisiaj weź się do ich przygotowania (ciasteczka można przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku przez kilka dni).



KRUCHE CIASTECZKA WIELKANOCNE

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 40 ciastek
 
3 szklanki mąki krupczatki
 
250 g masła, zimnego
 
2 żółtka
 
2 łyżki jogurtu naturalnego
 
1/2 szklanki cukru pudru
 
2 łyżeczki cukru waniliowego

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz jogurt. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Jeśli chcemy zrobić ciasteczka w kształcie jajek sadzonych, do niedużej części ciasta dodajemy żółty barwnik spożywczy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na nie mniej niż pół godziny. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciasteczka foremkami. Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i lukrujemy.

Niezawodny przepis na gęsty lukier:

Białko jaja kurzego, ucieramy energicznie z cukrem pudrem (można dodać sok z cytryny).
Jeśli chcemy mieć lukier kolorowy dodajemy barwnik spożywczy.













 

źródło: Zagotowane Dzieciaki z przedszkola wraz z Panią Asią, Wychowawczynią klasy 3 a