środa, 11 października 2017

LAURKA NA DZIEŃ NAUCZYCIELA, CZYLI CIASTECZKA DYNIOWE Z CYNAMONEM



Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na to,  co wręczyć swoim nauczycielom z okazji ich nadchodzącego święta, mamy dla Was rewelacyjny i niezwykle smakowity pomysł. 


Proponujemy upiec  małe, z wyglądu niepozorne, ale niezwykle aromatyczne ciasteczka cynamonowe z dynią. 

Takie ciasteczka upiekli uczniowie klasy 2 a. Okazały się one istnym zapachowych wabikiem, bo do kuchni uczniowskiej bez przerwy zaglądali  goście z zapytaniem: Co tak genialnie pachnie? Gdy ciasteczka nabierały rumieńców, drugoklasiści przygotowali podstawę do  jadalnych laurek, potem wystarczyło nałożyć na nie smaczny cynamonowy środek i .....wraz z życzeniami wręczyć Nauczycielom.

Zachęcamy do własnoręcznego  przygotowania prezentów 
dla swoich ulubionych nauczycieli.





Przepis na niezwykle aromatyczne ciasteczka dyniowe 
z cynamonem: 



Składniki:

CIASTO 
220g mąki pszennej
100g masła
100g purée z dyni hokkaido 80g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

POSYPKA
2-3 łyżki cukru
1-1,5 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
- wszystkie składniki połączyć i wyrobić

- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni
- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk
- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego
- kuleczki obtaczać w mieszance cukrowo-cynamonowej, obtoczone kulki układać na blasze w dość dużych odstępach
- kulki spłaszczać lekko szklanką z gładkim dnem na grubość 1-1,5cm
- uformowane ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika,

- piec 15-18 minut, upieczone ciasteczka będą miały wyrośnięty środek, a włożony w ciastko patyczek, po wyjęciu będzie suchy
- ciasteczka delikatnie zdjąć z blachy



Jeśli masz ochotę wykorzystaj ciasteczka do wykonania 
jadalnej laurki.

























źródło: 
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.