Nasza kuchnia uczniowska otwarta jest dla
każdego, kto ma ochotę rozpocząć wspaniałą przygodę ze zdrowym i smacznym gotowaniem.
Na zajęcia kulinarne zaprosiliśmy dzieci z przedszkola, które upiekły pomysłowe
przekąski na przyjęcie urodzinowe.
Najmłodsi szefowie kuchni poradzili sobie z
wypiekami znakomicie.
To, co przygotowały przedszkolaki z pomocą naszych Pań
Nauczycielek prezentujemy poniżej.
Jabłuszka pod kruszonką
Mogą być różne owoce a nawet mix.
My wybraliśmy jabłka. Umyte i obrane jabłuszka pokroiliśmy w kosteczki i
ułożyliśmy w kokilkach. W misce wymieszaliśmy płatki owsiane, olej kokosowy,
syrop z daktyli, rozdrobnione orzechy, żurawinę i tak powstała kruszonka, którą
przykryliśmy jabłuszka. Całość trafiła do pieca na 20 - 25 min. w temperaturze
180 st. A potem zajadaliśmy z wielkim
apetytem...mniam.
Serowe paluchy
To słona przekąska, do której
użyliśmy ciasta francuskiego, żółty ser, jajko, mieloną papryczkę ostrą i
trochę sezamu do dekoracji (można pominąć lub użyć maku, kminku). Płat ciasta
rozwinęliśmy i posmarowaliśmy roztrzepanym jajkiem. Potem posypaliśmy go
startym serem i trochę docisnęliśmy do ciasta. Następnie posypaliśmy delikatnie
papryką. Rozwinęliśmy drugi płat ciasta i ułożyliśmy na pierwszym. Ponownie
posmarowaliśmy jajkiem i posypaliśmy serem i papryką. Po dociśnięciu pokroiliśmy
całość w centymetrowe paski, które skręciliśmy. Tak przygotowane paluchy
trafiły na blachę i do pieca na 20 min. w temperaturze 200-220 st.
Zajęcia kulinarne dla przedszkolaków prowadzą w tym roku
szkolnym nasze Panie Nauczycielki: Pani Beatka, Pani Asia i Pani Agnieszka. Z ich
pomocą najmłodsi szefowie kuchni będą stawiali swoje pierwsze kroki w kuchni
uczniowskiej.