środa, 16 listopada 2016

Przekąski urodzinowe w wydaniu przedszkolaków



Nasza kuchnia uczniowska otwarta jest dla każdego, kto ma ochotę rozpocząć wspaniałą przygodę ze zdrowym i smacznym gotowaniem. Na zajęcia kulinarne zaprosiliśmy dzieci z przedszkola, które upiekły pomysłowe przekąski na przyjęcie urodzinowe.

Najmłodsi szefowie kuchni poradzili sobie z wypiekami znakomicie.

To, co przygotowały przedszkolaki z pomocą naszych Pań Nauczycielek prezentujemy poniżej.







Jabłuszka pod kruszonką


Mogą być różne owoce a nawet mix. My wybraliśmy jabłka. Umyte i obrane jabłuszka pokroiliśmy w kosteczki i ułożyliśmy w kokilkach. W misce wymieszaliśmy płatki owsiane, olej kokosowy, syrop z daktyli, rozdrobnione orzechy, żurawinę i tak powstała kruszonka, którą przykryliśmy jabłuszka. Całość trafiła do pieca na 20 - 25 min. w temperaturze 180 st.   A potem zajadaliśmy z wielkim apetytem...mniam.



Serowe paluchy


To słona przekąska, do której użyliśmy ciasta francuskiego, żółty ser, jajko, mieloną papryczkę ostrą i trochę sezamu do dekoracji (można pominąć lub użyć maku, kminku). Płat ciasta rozwinęliśmy i posmarowaliśmy roztrzepanym jajkiem. Potem posypaliśmy go startym serem i trochę docisnęliśmy do ciasta. Następnie posypaliśmy delikatnie papryką. Rozwinęliśmy drugi płat ciasta i ułożyliśmy na pierwszym. Ponownie posmarowaliśmy jajkiem i posypaliśmy serem i papryką. Po dociśnięciu pokroiliśmy całość w centymetrowe paski, które skręciliśmy. Tak przygotowane paluchy trafiły na blachę i do pieca na 20 min. w temperaturze 200-220 st.























Zajęcia kulinarne dla przedszkolaków prowadzą w tym roku szkolnym nasze Panie Nauczycielki: Pani Beatka, Pani Asia i Pani Agnieszka. Z ich pomocą najmłodsi szefowie kuchni będą stawiali swoje pierwsze kroki w kuchni uczniowskiej.