czwartek, 9 lutego 2017

OWOCOWE CRUMBLE, CZYLI OWOCE POD KRUSZONKĄ



Zimą często mamy ochotę na coś słodkiego. Zamiast po ciastko czy baton sięgajmy raczej po orzechy czy migdały, które -  są dobrym źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Można też wypić szklankę kakao, które nie tylko daje lekkie poczucie sytości, ale też dostarcza nam magnezu, a ten pierwiastek korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. A można też tak, jak uczniowie klasy 1 a przygotować zdrowy deser w postaci owocowego  crumble *.


 *crumble to  kruszonka





Do przygotowania crumble potrzebujesz:

80 g masła

75 g wiórków kokosowych

garść płatków owsianych górskich

70 g cukru trzcinowego - to na kruszonkę.


Dodatkowo owoce, które masz aktualnie w domu, mrożone czy też świeże, łyżeczka mąki ziemniaczanej.

My wykorzystaliśmy jabłka, mandarynki oraz mrożoną czarną porzeczkę, która ma mnóstwo witaminy C.



Jak przygotować deser?

Wszystkie owoce rozdrobnij, wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Połącz mąkę z płatkami, wiórkami i cukrem, dodaj masło pokrojone w małą kostkę, wszystkie składniki mieszaj widelcem, aż uzyskasz konsystencję małych okruchów.

Owoce przełóż do miseczek do zapiekania, przykryj warstwą kruszonki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz do momentu zarumienienia, ok. 25 minut. Podawaj na ciepło.

Smacznego!


A to ciekawe! Wiedzieliście, że pomysł na „crumble” powstał w Anglii podczas drugiej wojny światowej, kiedy to brakowało mąki, cukru i masła? Wtedy to mądre i zaradne panie domu zaczęły piec „ciasta” bez spodu, pokrywały po prostu owoce kruszonką!

















źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.