Ślimak,
ślimak pokaż rogi, dam ci sera na pierogi….
Ślimaczki
wykonane przez pierwszoklasistów nie dały się na to namówić, siedziały
bez ruchu w swoich dwukolorowych pachnących skorupkach z kruchego ciasta. W
końcu pierwszoklasiści zjedli je z ochotą na podwieczorek.
Przepis
na ślimaczki znajdziecie poniżej.
Składniki
1,5
szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
0,5
szklanki cukru pudru
120
g zimnego masła
2
jajka
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżki kakao
Sposób
przygotowania:
Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść
ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki
kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej. Obie części ciasta ponownie
zagnieść, aby się połączyły z dodanymi składnikami. Każdą część ciasta
rozwałkować mniej więcej na wielkość kartki bloku A4. Na rozwałkowane jasne
ciasto położyć rozwałkowane ciemne ciasto i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w
roladę. Gdyby ciasto było bardzo miękkie bo rozgrzało się od naszych rąk można
je włożyć na trochę do lodówki, aby zesztywniało, dzięki temu będzie się też
lepiej kroić. Następnie roladkę z ciasta pokroić na plastry o grubości 1 cm.
Ślimaczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok. 15 minut, aż jasne ciasto
się przyrumieni (przepis pochodzi z http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/).
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.