wtorek, 25 kwietnia 2017

DWUKOLOROWE ŚLIMACZKI



Ślimak, ślimak pokaż rogi, dam ci sera na pierogi….


Ślimaczki  wykonane przez pierwszoklasistów nie dały się na to namówić, siedziały bez ruchu w swoich dwukolorowych pachnących skorupkach z kruchego ciasta. W końcu pierwszoklasiści  zjedli je z ochotą na podwieczorek.





Przepis na ślimaczki znajdziecie poniżej.


Składniki


1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki

0,5 szklanki cukru pudru

120 g zimnego masła

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao


Sposób przygotowania:


Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki pszennej. Obie części ciasta ponownie zagnieść, aby się połączyły z dodanymi składnikami. Każdą część ciasta rozwałkować mniej więcej na wielkość kartki bloku A4. Na rozwałkowane jasne ciasto położyć rozwałkowane ciemne ciasto i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Gdyby ciasto było bardzo miękkie bo rozgrzało się od naszych rąk można je włożyć na trochę do lodówki, aby zesztywniało, dzięki temu będzie się też lepiej kroić. Następnie roladkę z ciasta pokroić na plastry o grubości 1 cm. Ślimaczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok. 15 minut, aż jasne ciasto się przyrumieni (przepis pochodzi z http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/).



















źródło: 
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.