czwartek, 15 marca 2018

SŁODKIE JAJECZKA JAK PRZEPIÓRCZE



Ptaki ćwierkają, że już się zbliża wiosna,  a więc czas zacząć świąteczne wypieki. Drugoklasiści na swoich zajęciach upiekli "przepiórcze jajeczka"... tak, tak to nie pomyłka ...UPIEKLI!  Czyż nie wyglądają, jak prawdziwe? Dzieci potrzebowały do tego gofrownicy na orzeszki, w której upiekły skorupki  jajek. A potem wystarczyło wypełnić je „białkiem” z serka mascarpone i bitej śmietany i dodać żółtko z mango. 

Smacznego!




Sposób wykonania



Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g tłuszczu - pół na pół masło z margaryną (ja użyłam 120 g masła)

2 łyżki cukru pudru

1 czubata łyżka cukru waniliowego


4 żółtka

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na krem:

250 g serka mascarpone

150 g śmietany 30%

4 łyżki cukru pudru

(ubić śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder dalej ubijając, odstawić na chwilę do lodówki)


Dodatkowo: mango




Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść.  Z ciasta formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Wkładać do rozgrzanej  gofrownicy na orzeszki. Piec ok. 3-5 minut do lekkiego zarumienienia. Wychłodzone nadziewać kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Upieczone wystudzić i dekorować kremem, wkładać kółeczka z mango wycięte małą foremką.

inspiracja: http://www.daylicooking.pl















źródło: 
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.