Ptaki ćwierkają, że już się
zbliża wiosna, a więc czas zacząć świąteczne wypieki.
Drugoklasiści na swoich zajęciach upiekli "przepiórcze
jajeczka"... tak, tak to nie pomyłka ...UPIEKLI! Czyż nie wyglądają,
jak prawdziwe? Dzieci potrzebowały do tego gofrownicy na orzeszki, w której
upiekły skorupki jajek. A potem wystarczyło wypełnić je „białkiem” z serka
mascarpone i bitej śmietany i dodać żółtko z mango.
Smacznego!
Sposób
wykonania
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g tłuszczu - pół na pół masło z margaryną (ja użyłam
120 g masła)
2 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
150 g śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
(ubić śmietanę, dodać mascarpone i cukier puder dalej
ubijając, odstawić na chwilę do lodówki)
Dodatkowo: mango
Sposób wykonania:
Wszystkie
składniki na ciasto zagnieść. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości
orzecha laskowego. Wkładać do rozgrzanej gofrownicy na orzeszki. Piec ok.
3-5 minut do lekkiego zarumienienia. Wychłodzone nadziewać kremem z bitej
śmietany i serka mascarpone. Upieczone wystudzić i dekorować kremem, wkładać
kółeczka z mango wycięte małą foremką.
inspiracja: http://www.daylicooking.pl
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.