wtorek, 2 lutego 2016

Zima, zima, zima...

...czyli,  relacja z zajęć kulinarnych przedszkolaków.

Zima nie chce zagościć u nas na dłużej, za to w naszej kuchni jest zimowo i bałwankowo. Powstają twarogowe bałwanki i bałwanki z kaszy manny. Jak wiadomo każdy przyzwoity bałwan musi mieć oczy i nos, kapelusz i guziczki - nasze również. Zobacz co można do tego wykorzystać.

Bałwanki z kaszy manny

 

1 szklanka mleka
1/2 szklanki mleka kokosowego
7 łyżek kaszy manny
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
wiórki kokosowe

 

Przygotowanie:

Mleko naturalne i kokosowe, wlać do garnka, dodać masło, miód i garść wiórek kokosowych, zagotować. Ciągle mieszając wsypać kaszę mannę, gotować przez kilka minut. Następnie dodać aromat, odłożyć do wystudzenia. Z chłodnej masy formować kulki w 3 wielkościach, tak żeby można było utworzyć z nich bałwanki. Obtaczać w wiórkach kokosowych. Kulki nałożyć na patyczek szaszłykowy. Oczka i guziczki można zrobić z goździków, noski z kawałeczków suszonej moreli lub marchewki. Smacznego!

 
 

Bałwanki z twarogu

 

biały serek

wiórki kokosowe

cukier puder

jogurt naturalny

suszone morele na nosek

słonecznik w karmelu na guziczki i oczka (mogą być goździki)

jabłuszko i banan na kapelusz

 
 

Przygotowanie:

Serek połącz z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem (do smaku). Uformuj trzy kule, ustaw jedną na drugiej. Dodaj bałwankowi nosek, oczka i guziczki, nałóż kapelusz z owoców. Smacznego!

 

 Małe rączki przedszkolaków zainspirowane przez Panią Asie, stworzyły takie cudeńka!!! 

 
 
 

   











 
 

 ...nie tylko bałwanki za oknem potrafią szybko znikać : )  Bałwanki z talerzyków przedszkolaków znikają równie szybko, a to dlatego, że smakują obłędnie i rozpływają się w ustach. To prawdziwe delicje : -)

 

 źródło: Zagotowane Dzieciaki z przedszkola wraz z Panią Asią (Wychowawczynią klasy 3 a)