...czyli, relacja
z zajęć kulinarnych przedszkolaków.
Zima
nie chce zagościć u nas na dłużej, za to w naszej kuchni jest zimowo i
bałwankowo. Powstają twarogowe bałwanki i bałwanki z kaszy
manny. Jak wiadomo każdy przyzwoity bałwan musi mieć oczy i nos,
kapelusz i guziczki - nasze również. Zobacz co można do tego
wykorzystać.
Bałwanki
z kaszy manny
1
szklanka mleka
1/2 szklanki mleka kokosowego
7 łyżek kaszy
manny
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki
aromatu migdałowego
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Mleko
naturalne i kokosowe, wlać do garnka, dodać masło, miód i garść
wiórek kokosowych, zagotować. Ciągle mieszając wsypać kaszę
mannę, gotować przez kilka minut. Następnie dodać aromat, odłożyć
do wystudzenia. Z chłodnej masy formować kulki w 3 wielkościach,
tak żeby można było utworzyć z nich bałwanki. Obtaczać w
wiórkach kokosowych. Kulki nałożyć na patyczek szaszłykowy.
Oczka i guziczki można zrobić z goździków, noski z kawałeczków
suszonej moreli lub marchewki. Smacznego!
Bałwanki z twarogu
biały
serek
wiórki
kokosowe
cukier
puder
jogurt
naturalny
suszone
morele na nosek
słonecznik
w karmelu na guziczki i oczka (mogą być goździki)
jabłuszko
i banan na kapelusz
Przygotowanie:
Serek
połącz z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem (do smaku). Uformuj
trzy kule, ustaw jedną na drugiej. Dodaj bałwankowi nosek, oczka i
guziczki, nałóż kapelusz z owoców. Smacznego!
Małe rączki przedszkolaków zainspirowane przez Panią Asie, stworzyły takie cudeńka!!!
...nie tylko bałwanki za oknem potrafią szybko znikać : ) Bałwanki z talerzyków przedszkolaków znikają równie szybko, a to dlatego, że smakują obłędnie i rozpływają się w ustach. To prawdziwe delicje : -)
źródło: Zagotowane Dzieciaki z przedszkola wraz z Panią Asią (Wychowawczynią klasy 3 a)
1/2 szklanki mleka kokosowego
7 łyżek kaszy manny
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
wiórki kokosowe