środa, 1 marca 2017

FRANCUSKIE ŚNIADANIE



W kulinarną podróż do Francji wyruszyli uczniowie klasy 1a. Na zajęciach kulinarnych upiekli brioszki*, które są śniadaniowym przysmakiem każdego Francuza. Brioche, brioszka to francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, pieczone w formie bułeczek z charakterystycznym "czopem" na wierzchu. Ciasto zawiera stosunkowo dużą ilość masła i jajek, a minimalną ilość cukru. Występuje w wielu wersjach regionalnych.



Od naszych drożdżówek, brioszki różnią  się  kształtem oraz  tym, że najczęściej są bez nadzienia. Przed zjedzeniem można posmarować je konfiturą lub  dżemem.




A oto przepis na pyszne bułeczki śniadaniowe:



Składniki 
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 

2 łyżki cukru 

1 łyżeczka cukru 

1/4 kostki świeżych drożdży (10 gram)

3 łyżki mleka ( ja użyłam owsianego) 

3 jajka plus jedno małe do posmarowania 

3/4 kostki masła 

(wszystkie składniki powinny być zimne)


Wykonanie:

  • Zaczynamy od ubicia mikserem jaj z cukrem, solą, mlekiem i na koniec dodajemy mąkę. Następnie pokruszone drożdże.
  • Teraz dodajemy masło, pokrojone na malutkie kosteczki. Ugniatamy do bardzo gładkiej konsystencji.
  • Przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski. Przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na ok. godzinę w temperaturze pokojowej.
  • Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wygniatamy je, aby się odgazowało.  Z ciasta formujemy kulę, którą spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na noc w lodówce.
  •  Po wyjęciu z lodówki formujemy kulki, wkładamy je do foremek muffinkowych.
  • W środku każdej kuli robimy głęboki otwór palcem wskazującym i robimy wgłębienie. Z reszty ciasta robimy tyle małych kulek, ile jest babeczek.
  • Małe kuleczki wkładamy na otworki i dociskamy.
  • Rozbełtujemy żółtko z 2 łyżkami wody i smarujemy nim brioszki.
  • Nakrywamy  ściereczką kuchenną i pozostawiamy na 30–50 minut, żeby rosły. Objętość bułeczek powinna się podwoić.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Pieczemy  brioszki w foremkach przez 15–20 minut, aż staną się złotożółte.


Życzymy bon appétit.













źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.