Czy wiesz, jak nazywają się najbrzydsze jabłka na
całym owocowym straganie? Szare, z buro-rudymi rumieńcami, nierówną
chropawą skórką, naprawdę brzydkie, jak nieszczęście? To szara reneta.
Jeden z najstarszych gatunków jabłek, ich rodowód wywodzi się z Holandii. To z
tego gatunku jabłek powstają najcudniejsze szarlotki, musy,
kompoty…. i pysznie smakują zapieczone w cieście. Taki właśnie specjał
przygotowały dzieciaki z klasy 2 a na jesiennych zajęciach w szkolnej kuchni. W
czasie gdy jabłka wylegiwały się w gorącym piekarniku, w rękach
drugoklasistów powstały papierowe okazy jabłek 3D.
Przepis na jabłka pieczone w cieście:
Składniki:
1
masło
300g serka homogenizowanego waniliowego
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 jabłek najlepiej szarej renety
cynamon
rodzynki
Lukier: 3 łyżki śmietany kwaśnej+ szklanka cukru pudru
300g serka homogenizowanego waniliowego
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 jabłek najlepiej szarej renety
cynamon
rodzynki
Lukier: 3 łyżki śmietany kwaśnej+ szklanka cukru pudru
Opis:
Jabłka
obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Z masła, serka,
mąki, cukru waniliowego i proszku zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Ciasto
rozwałkować. Jedną część położyć na dno formy; na to jabłka wydrążeniem do dołu
(rodzynki maja być w wydrążeniu). Jabłka posypać cynamonem, na to położyć
drugą część ciasta. Piec w piekarniku na złoty kolor.
W trakcie pieczenia wykonać lukier: śmietanę i cukier zagotować na małym ogniu. Ciasto po ostudzeniu polać lukrem. Pokroić tak, żeby w każdym kawałku była jedna połówka jabłka.
W trakcie pieczenia wykonać lukier: śmietanę i cukier zagotować na małym ogniu. Ciasto po ostudzeniu polać lukrem. Pokroić tak, żeby w każdym kawałku była jedna połówka jabłka.
Smacznego!
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.