wtorek, 17 października 2017

Jabłka w formacie 3D



Czy wiesz, jak nazywają się  najbrzydsze jabłka na całym owocowym straganie?  Szare, z  buro-rudymi rumieńcami, nierówną chropawą skórką, naprawdę brzydkie, jak nieszczęście?  To szara reneta. Jeden z najstarszych gatunków jabłek, ich rodowód wywodzi się z Holandii. To z tego gatunku jabłek  powstają  najcudniejsze szarlotki, musy, kompoty…. i pysznie smakują zapieczone w cieście. Taki właśnie specjał  przygotowały dzieciaki z klasy 2 a na jesiennych zajęciach w szkolnej kuchni. W czasie  gdy jabłka wylegiwały się w gorącym piekarniku, w rękach drugoklasistów  powstały papierowe okazy jabłek 3D.



Przepis na jabłka pieczone w cieście:



Składniki:

1 masło
300g serka homogenizowanego waniliowego
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 jabłek najlepiej szarej renety
cynamon
rodzynki
Lukier: 3 łyżki śmietany kwaśnej+ szklanka cukru pudru


Opis:

Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne.  Z masła, serka, mąki, cukru waniliowego i proszku zagnieść ciasto. Podzielić je na pół. Ciasto rozwałkować. Jedną część położyć na dno formy; na to jabłka wydrążeniem do dołu (rodzynki maja być w wydrążeniu). Jabłka posypać cynamonem,  na to położyć drugą część ciasta. Piec w piekarniku na złoty kolor.
W trakcie pieczenia wykonać lukier: śmietanę i cukier zagotować na małym ogniu. Ciasto po ostudzeniu polać lukrem. Pokroić tak, żeby w każdym kawałku była jedna połówka jabłka. 

Smacznego!



















źródło: 
Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.