Uczniowie klasy 1 a odbyli kolejną kulinarną podróż, tym
razem do Chin. Upiekli ryżowe* ciasteczka, które z powodzeniem mogą być
dodatkiem do drugiego śniadania. Ciasteczka są niezwykle kruche, lekko chrupiące
z zewnątrz, a w środku mięciutkie.
*Ryż stanowi podstawę kuchni
chińskiej. Istnieją dwie główne jego odmiany: ryż suchy (górski)
uprawiany bez nawadniania, zwykle na obszarach wyżynnych oraz ryż mokry
(nizinny), którego poletka osusza się jedynie na czas zbiorów.
Przepis
na chińskie, ryżowe ciasteczka:
Składniki:
- 1 paczka kleiku ryżowego (190 g), bezsmakowego
- 2 jajka
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- cukier wanilinowy (16 g), niekoniecznie
- 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 4 czubate łyżki sezamu
- dżem do wypełnienia ciastek
Sposób
przygotowania:
Krok 1
Wszystkie
składniki mieszamy razem. Wyrabiamy.
Krok 2
Formujemy
kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3
Układamy
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (trochę urosną).
Krok 4
W
każdej kulce robimy wgłębienie na dżem. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż do
uzyskania złotego koloru, ok. 15-20 minut
Krok 5
Po
wyciągnięciu dołeczki napełniamy dżemem.
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją
Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.