czwartek, 9 marca 2017

CHIŃSKIE RYŻOWE CIASTECZKA NA DRUGIE ŚNIADANIE



Uczniowie klasy 1 a odbyli kolejną kulinarną podróż, tym razem do Chin. Upiekli ryżowe* ciasteczka, które z powodzeniem mogą być dodatkiem do drugiego śniadania. Ciasteczka są niezwykle kruche, lekko chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie.


*Ryż stanowi podstawę kuchni chińskiej. Istnieją dwie główne jego odmiany:  ryż suchy (górski) uprawiany bez nawadniania, zwykle na obszarach wyżynnych oraz ryż mokry (nizinny), którego poletka osusza się jedynie na czas zbiorów.  




Przepis na chińskie, ryżowe ciasteczka:


Składniki:

  • 1 paczka kleiku ryżowego (190 g), bezsmakowego
  • 2 jajka
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • cukier wanilinowy (16 g), niekoniecznie
  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 4 czubate łyżki sezamu 
  • dżem do wypełnienia ciastek

Sposób przygotowania:


Krok 1

Wszystkie składniki mieszamy razem. Wyrabiamy.

Krok 2

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Krok 3

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (trochę urosną).

Krok 4

W każdej kulce robimy wgłębienie na dżem. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż do uzyskania złotego koloru, ok. 15-20 minut

Krok 5

Po wyciągnięciu dołeczki napełniamy dżemem.











źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.