czwartek, 23 marca 2017

Babeczki z cukinią i orzechami przygotowane przez przedszkolaków



Na zajęcia kulinarne do  kuchni uczniowskiej przyszły dzieci z przedszkola nr 14, znajdującego się niedaleko naszej szkoły. Tym razem przedszkolaki z pomocą naszej Pani Nauczycielki upiekły babeczki z cukinią i orzechami.



Przepis i relację zdjęciową znajdziecie poniżej.



W naszej kuchni uczniowskiej już od najmłodszych lat dzieci mogą stawiać swoje pierwsze kroki w gotowaniu. Nauczyciele zawsze służą pomocą i wyszukują dla naszych małych kucharzy ciekawe i zdrowe przepisy.





Babeczki z cukinią i orzechami

Składniki:
·250 g mąki pszennej z pełnego przemiału
·200 g zmielonych orzechów laskowych (mogą być inne lub migdały)
·1 łyżeczka cynamonu
·2 łyżeczki proszku do pieczenia
·pół łyżeczki sody oczyszczonej
·szczypta soli
·3 duże jajka
·150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
·180 g brązowego cukru
·250 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach (cukinię myjemy, odcinamy końce, ścieramy ze skórką, nie odsączamy; z dużej cukinii można wydrążyć środek).

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, sól - wymieszać, przesiać. Wymieszać ze zmielonymi orzechami laskowymi, odłożyć.
W osobnym naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną jajka, olej, cukier. Dodać odłożone suche składniki i wymieszać szpatułką - krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię i krótko wymieszać, do połączenia.
Napełnić foremki do muffinek. Piec w temperaturze 170ºC bez termoobiegu przez około 15 - 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.










 Życzymy Smacznego!

Zajęcia z przedszkolakami prowadziła Pani Beata Płoskońska.