Karnawał zbliża się już ku końcowi. Przed nami tłusty czwartek, czyli staropolski zwyczaj pieczenia i zjadania pączków i faworków zwanych też chrustami. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Uczniowie klasy 3 a stanęli w opozycji do tego stwierdzenia. Postanowili ogłosić tuż przed tłustym czwartkiem - lajtowy wtorek. Przygotowali dwie wersje zdrowych i smacznych pączków: z dziurką i z jabłkami.
Być może powstanie nowy przesąd:
Kto zje w tym dniu lajtowego pączka, będzie zdrowy i zachowa szczupłą sylwetkę na długo : -)
Autorem określenia „lajtowy wtorek” jest Oskar :)
PĄCZKI Z JABŁKAMI
LUB DZIURKĄ
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży
- 100g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru (100g)
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka (250ml)
Dodatkowo:
- ok. 400 - 450g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek (ok. 3 sztuk)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 białko
Sposób
wykonania:
- Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 - 15min.
- Roztopić masło.
- Żółtka, jajko i resztę cukru ubić mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione, chłodne (lub lekko ciepłe) masło. Wyrobić ciasto na gładką masę.
- Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz).
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na prostokąt.
- Jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem.
- Jabłka rozłożyć na rozwałkowanym cieście. Jabłka dobrze wcisnąć w ciasto (aby podczas smażenia kawałki jabłek nie wypadały).
- Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzeg złączenia dobrze jest posmarować białkiem i złączenie dobrze skleić.
- Roladę pokroić na plasterki o grubości ok. 2,5- 3 cm i układać na posypanym mąką blacie. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na ok. 10min.
- Układać na blasze i piec ok. 15 minut, po wyjęciu z pieca pączki smarować delikatnie roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.
Wersja z dziurką różni się tylko tym, że w rozwałkowanym cieście wycinamy szklanką lub okrągłą foremką koła, w środku których wycinamy mniejsze koła. W tej wersji pomijamy punkty 7,8,9.