środa, 3 lutego 2016

LAJTOWY WTOREK : -)



Karnawał zbliża się już ku końcowi.  Przed nami tłusty czwartek, czyli staropolski zwyczaj pieczenia i zjadania pączków i faworków zwanych też chrustami. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło. Uczniowie klasy 3 a stanęli w opozycji do tego stwierdzenia. Postanowili ogłosić tuż przed tłustym czwartkiem - lajtowy wtorek. Przygotowali dwie wersje zdrowych i smacznych pączków:  z dziurką i z jabłkami. 

 



Być może powstanie nowy przesąd:  

 

Kto zje w tym dniu lajtowego pączka, będzie zdrowy i zachowa szczupłą sylwetkę na długo : -)

 

Autorem określenia „lajtowy wtorek” jest Oskar :)


PĄCZKI Z JABŁKAMI LUB DZIURKĄ
  • 500g mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
Dodatkowo:
  • ok. 400 - 450g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek (ok. 3 sztuk)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 białko
Sposób wykonania:
  1. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 - 15min.
  2. Roztopić masło.
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta.
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione, chłodne (lub lekko ciepłe) masło. Wyrobić ciasto na gładką masę.
  5. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz).
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na prostokąt.
  7. Jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem.
  8. Jabłka rozłożyć na rozwałkowanym cieście. Jabłka dobrze wcisnąć w ciasto (aby podczas smażenia kawałki jabłek nie wypadały).
  9. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Brzeg złączenia dobrze jest posmarować białkiem i złączenie dobrze skleić.
  10. Roladę pokroić na plasterki o grubości ok. 2,5- 3 cm i układać na posypanym mąką blacie. Przykryć ściereczką i pozostawić jeszcze na ok. 10min.
  11. Układać na blasze i piec ok. 15 minut, po wyjęciu z pieca pączki smarować delikatnie roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.


Wersja z dziurką różni się tylko tym, że w rozwałkowanym cieście wycinamy szklanką lub okrągłą foremką koła, w środku których wycinamy mniejsze koła. W tej wersji pomijamy punkty 7,8,9.