wtorek, 14 marca 2017

Kuchnia pełna cudów a w niej meksykański obiad



 Buenos días*, tak mogliby przywitać się pierwszoklasiści z mieszkańcami kraju, w którym  znaleźli się podczas ostatniej kulinarnej podróży. Odwiedzili  kraj położony na drugiej półkuli, w którym wszyscy uwielbiają Quesadillas (czytaj  kjesadijas).  

 * po polsku znaczy dzień dobry



Quesadillas to chyba najbardziej znane meksykańskie danie. W wersji podstawowej to po prostu tortilla z serem, ale tak naprawdę to co włożymy do środka zależy tylko od nas. Najczęściej podawana jest z kurczakiem, chorizo i owocami morza. Pierwszoklasiści swoje Quesadillas  zrobili z kurczakiem, serem, papryką , pomidorkami i ogórkiem.  Pychotka!



Przepis na quesadillas klasy 1 a


Składniki:


Placki tortilli (parzysta ilość)

Żółty ser

Gotowany kurczak

Papryka: zielona, czerwona, żółta

Pomidorki koktajlowe

Ogórek zielony

Papryka w proszku



Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki (oprócz tortilli) należy pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce,
  • Na placek tortilli nałożyć żółty ser (równomiernie),
  • Na ser nałożyć pozostałe składniki, zostawiając centymetrowy brzeg,
  • Posypać papryką w proszku (można dodać inne przyprawy),
  • Nałożyć na całość drugi placek tortilli i docisnąć  brzegi (ponownie docisnąć brzegi gdy ser na tortilli nieco się rozpuści),
  • Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 165 stopni.















źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.