czwartek, 21 kwietnia 2016

Mleczno - owocowe rozmaitości : )



Prezentujemy Wam wspaniałe przepisy na pyszne i zdrowe deserki z mlekiem w roli głównej. Uczniowie naszej szkoły podczas zajęć świetlicowych odwiedzają również kuchnię uczniowską. Razem z Wychowawcami świetlicy oddają się kulinarnym eksperymentom. Pomysłów na wykorzystanie mleka, owoców i przeróżnych smakołyków było wiele, oto niektóre z nich. Zachęcamy do ich wykorzystania. Deserki i koktajle z pewnością umilą niejedno spotkanie w gronie przyjaciół :) Wszystkie przepisy świetlików zebrała Pani Bożenka i dziś możemy je Wam zaprezentować z największą przyjemnością : )
 

Deser mleczno – ryżowy z malinami przepis świetlika Zuzanny Nowak


Potrzebne składniki:
500 ml mleka,
1 łyżeczka masła,

5 łyżeczek cukru,
10 dag ryżu,

szczypta soli,

250 ml malin w cukrze


Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy sól i masełko – należy zagotować.
Następnie dodajemy ryż i gotujemy około 20 minut.

Nakładamy ryż do schłodzonych pucharków i posypujemy cukrem.

Następnie rozkładamy warstwę malin.
Nakładamy ponownie ryż.

Dekorujemy malinami.



Jogurtowa bomba przepis świetlika Szymona Szokiem


Składniki:

1 jogurt,

1 łyżka miodu,

3 łyżki płatków,

1 banan i 1 jabłko.

Owoce pokroić i wszystko wymieszać.




Przepis na budyń - świetlik Dawid

Do garnka wlej 1,5 szklanki zimnego mleka i zagotuj.

Do pół szklanki zimnego mleka dodaj budyń w proszku i 2 łyżki cukru.

Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony budyń, zagotuj ciągle mieszając.

Nalewaj do wypłukanych zimną woda miseczek.




Deser mleczno – jaglany przepis świetlika Antosi Wojsy


Składniki:

3 łyżki płatków jaglanych,

1 szklanka mleka,

2 suszone daktyle,

3 suszone śliwki,

kilka herbatników.


Posiekaj daktyle i śliwki, pokrusz herbatniki. Płatki jaglane zalej mlekiem, dodaj daktyle i śliwki, zagotuj na ogniu 3 minutki. Zrób przekładańca w szklance:

herbatniki

płatki i mleko

herbatniki

płatki i mleko.






Chrupiące gofryprzepis świetlika Małgosi Lubeckiej




Składniki:

2 szklanki mleka,

2 szklanki mąki,

jajka,

1/3 szklanki oleju,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

szczypta soli.





Wykonanie:

Mąkę przesiać. Wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, olej i mleko. Wszystko zmiksować na jednolita masę. Białka ubić na sztywno. Następnie połączyć białka z reszta składników. Dobrze wszystko wymieszać. Rozgrzać gofrownicę. Ciasto wylewać chochlą na gofrownicę i wyrównać. Piec gofry, aż do zarumienienia. Gotowe gofry zostawić do przestygnięcia. Podawać z dżemem, bitą śmietaną, owocami, budyniem lub cukrem pudrem.



Deser z kaszy mannyprzepis świetlika Zosi Szwed


    Składniki:
4-6 kopiastych łyżek kaszy manny,
2 szklanki mleka,
łyżka masła.

    Dodatki:
Truskawki, pół łyżeczki cukru trzcinowego, cynamon.
Sok owocowy.

    Przygotowanie:
Mleko zagotuj w garnku. 
Wsyp kaszę energicznie mieszając trzepaczką, 
żeby nie powstały grudki.
Dodaj masło. Odstaw kasze na minutę.
Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na ćwiartki. 
Truskawki wymieszaj z cukrem i cynamonem.
Kaszę manną rozlej do salaterek. 
Polej kaszę sokiem owocowym lub ułóż na wierzchu truskawki.


 





Deser mleczno – jagodowy przepis świetlika Dawida Dziuby


Potrzebne składniki:

galaretka poziomkowa – 1 opakowanie,

mleko skondensowane – 1 puszka,

jagody,

świeża mięta do dekoracji.



Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, ostudzić.

Mleko ubij mikserem i połącz z galaretką.

Jagody rozłóż do pucharków i zalej pianką.

Deser podawaj schłodzony, udekorowany miętą.







Koktajl mleczno – owocowy przepis świetlika Matyldy Madej

Składniki:

1 duży kubek kefiru/jogurtu,

1 szklanka umytych truskawek,

1 łyżka cukru.



Do miksera wsypać truskawki, cukier oraz wlać cały jogurt.

Całość zmiksować przez około 10-20 sekund.

Wlać do wysokiej szklanki i wypić.

 




Żurek mlecznyprzepis świetlika Dominiki Kalbarczyk


Potrzebne składniki:

Żurek Winiary 1 opakowanie,

kminek – 1 łyżeczka,

ciepłe mleko – 500 ml,

kwaśna śmietana – 0,5 szklanki,

ser pleśniowy – 100 g,

posiekany koperek – 1 czubata łyżka.



Sposób przygotowania:

Zawartość opakowania rozprowadź dokładnie w 750 ml zimnej wody.

Postaw na ogniu i mieszaj, aż żurek się zagotuje.

Gotuj zupę na małym ogniu przez 5 minut często mieszając.

Dodaj kminek i gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj mleko i śmietanę. Aby śmietana się nie zwarzyła – nie wlewaj jej bezpośrednio do zupy – najpierw zamieszaj ją z paroma łyżkami gorącego wywaru.

Żurek podawaj z pokruszonym serem pleśniowym i dekoracją z koperku.




Budyńprzepis świetlika Antka Warzechy


Składniki:

2 szklanki mleka,

łyżka soku malinowego,

1 opakowanie budyniu,

2 łyżki cukru.



Przygotowanie:

Budyń rozpuścić w pół szklanki mleka.

1,5 szklanki mleka zagotować dodając cukier.

Do gotującego mleka dodać rozpuszczony budyń i zagotować.

Gotowy budyń przelać do pucharków, przystroić sokiem i owocami.



Kremowy pudding ryżowyprzepis anonimowego świetlika



Składniki:

¾ szklanki nieugotowanego białego ryżu,

2 szklanki mleka, podzielone na 2 części,

1/3 szklanki cukru,

¼ łyżeczki soli,

1 ubite jajko,

110 g złotych rodzynek,

1 łyżka masła,

½ łyżeczki aromatu waniliowego.



Metoda przygotowania:

W średnim rondlu doprowadzić do wrzenia 1,5 szklanki wody. Dodać ryż i wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.

W innym rondelku wymieszać 1,5 szklanki ugotowanego ryżu z 1,5 szklanki mleka, cukrem i solą. Gotować na średnim ogniu, aż masa będzie gęsta i kremowa, 15 – 20 minut.

Dodać pozostałą połowę szklanki mleka, ubite jajko i rodzynki. Gotować jeszcze 2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło i wanilię. Podawać ciepłe.




Koktajl bananowyprzepis świetlika Michała Zadwornego

 

Składniki:

2 banany,

1 szklanka mleka,

duża łyżka miodu.


Jak to zrobić:

Pokroić banany, wlać mleko i łyżkę miodu do blendera, zmiksować.

GOTOWE!!!





źródło: Zagotowane Dzieciaki ze Świetlicy wraz z Panią Bożenką







 




Batony Musli





BATONY MUSLI - zdrowe, domowe batoniki
które dadzą Ci mnóstwo energii.



Dzisiaj proponujemy wszystkim przygotowanie domowych batoników musli, bez mąki, za to pełnych  ziaren i zdrowych dodatków.  Świetne na śniadanie z jogurtem, jako przekąska do szkoły, jak i do herbaty zamiast klasycznego ciasteczka. 


My nasze batony przygotowaliśmy z: puszki mleka słodzonego, 400g płatków owsianych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki moreli, 1/2 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki pestek dyni, 1/2 słoika dżemu morelowego (to dodatek dla łasuchów). W drugiej wersji batonów, morele zastąpiliśmy jabłkami.


Przygotowanie: Mleko podgrzaliśmy  lekko. W dużej misce zmieszaliśmy płatki owsiane z bakaliami. Dodaliśmy ciepłe mleko i dżem. Całość dokładnie połączyliśmy. Masę przełożyliśmy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekliśmy ok. 30 -35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 














źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 3 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią.