Prezentujemy Wam
wspaniałe przepisy na pyszne i zdrowe deserki z mlekiem w roli głównej. Uczniowie
naszej szkoły podczas zajęć świetlicowych odwiedzają również kuchnię uczniowską.
Razem z Wychowawcami
świetlicy oddają się kulinarnym eksperymentom. Pomysłów na wykorzystanie mleka,
owoców i przeróżnych smakołyków było wiele, oto niektóre z nich. Zachęcamy do
ich wykorzystania. Deserki i koktajle z pewnością umilą niejedno spotkanie w
gronie przyjaciół :) Wszystkie przepisy świetlików zebrała Pani Bożenka i dziś
możemy je Wam zaprezentować z największą przyjemnością : )
Deser mleczno – ryżowy z
malinami – przepis świetlika Zuzanny Nowak
Potrzebne
składniki:
500 ml mleka,
1 łyżeczka masła,
5 łyżeczek cukru,
10 dag ryżu,
szczypta soli,
250 ml malin w cukrze
Sposób
przygotowania:
Do garnka wlewamy mleko,
dodajemy sól i masełko – należy zagotować.
Następnie dodajemy ryż i
gotujemy około 20 minut.
Nakładamy ryż do
schłodzonych pucharków i posypujemy cukrem.
Następnie rozkładamy
warstwę malin.
Nakładamy ponownie ryż.
Dekorujemy malinami.
Jogurtowa bomba – przepis
świetlika Szymona Szokiem
Składniki:
1 jogurt,
1 łyżka miodu,
3 łyżki płatków,
1 banan i 1 jabłko.
Owoce
pokroić i wszystko wymieszać.
Przepis na budyń - świetlik
Dawid
Do garnka wlej 1,5 szklanki zimnego mleka i
zagotuj.
Do pół szklanki zimnego mleka dodaj budyń w
proszku i 2 łyżki cukru.
Do gotującego się mleka wlej rozpuszczony budyń,
zagotuj ciągle mieszając.
Nalewaj do wypłukanych zimną woda miseczek.
Deser mleczno – jaglany –
przepis świetlika Antosi Wojsy
Składniki:
3 łyżki
płatków jaglanych,
1 szklanka
mleka,
2 suszone
daktyle,
3 suszone
śliwki,
kilka
herbatników.
Posiekaj
daktyle i śliwki, pokrusz herbatniki. Płatki jaglane zalej mlekiem, dodaj
daktyle i śliwki, zagotuj na ogniu 3 minutki. Zrób przekładańca w szklance:
herbatniki
płatki i
mleko
herbatniki
płatki i
mleko.
Chrupiące
gofry – przepis świetlika Małgosi Lubeckiej
Składniki:
2 szklanki
mleka,
2 szklanki
mąki,
jajka,
1/3 szklanki
oleju,
1 łyżeczka
cukru,
1 łyżeczka
proszku do pieczenia,
szczypta
soli.
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Wymieszać z
solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, olej i mleko. Wszystko
zmiksować na jednolita masę. Białka ubić na sztywno. Następnie połączyć białka
z reszta składników. Dobrze wszystko wymieszać. Rozgrzać gofrownicę. Ciasto wylewać
chochlą na gofrownicę i wyrównać. Piec gofry, aż do zarumienienia. Gotowe gofry
zostawić do przestygnięcia. Podawać z dżemem, bitą śmietaną, owocami, budyniem
lub cukrem pudrem.
Deser z kaszy manny –
przepis świetlika Zosi Szwed
Składniki:
4-6 kopiastych łyżek kaszy manny,
2 szklanki mleka,
łyżka masła.
Dodatki:
Truskawki, pół łyżeczki cukru trzcinowego,
cynamon.
Sok owocowy.
Przygotowanie:
Mleko zagotuj w garnku.
Wsyp kaszę energicznie
mieszając trzepaczką,
żeby nie powstały grudki.
Dodaj masło. Odstaw kasze na minutę.
Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na ćwiartki.
Truskawki wymieszaj z cukrem i cynamonem.
Kaszę manną rozlej do salaterek.
Polej kaszę
sokiem owocowym lub ułóż na wierzchu truskawki.
Deser mleczno – jagodowy –
przepis świetlika Dawida Dziuby
Potrzebne składniki:
galaretka
poziomkowa – 1 opakowanie,
mleko
skondensowane – 1 puszka,
jagody,
świeża mięta
do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Galaretkę
rozpuścić w 0,5 l
gorącej wody, ostudzić.
Mleko ubij
mikserem i połącz z galaretką.
Jagody rozłóż
do pucharków i zalej pianką.
Deser
podawaj schłodzony, udekorowany miętą.
Koktajl mleczno – owocowy
– przepis świetlika Matyldy Madej
Składniki:
1 duży kubek
kefiru/jogurtu,
1 szklanka
umytych truskawek,
1 łyżka
cukru.
Do miksera
wsypać truskawki, cukier oraz wlać cały jogurt.
Całość
zmiksować przez około 10-20 sekund.
Wlać do
wysokiej szklanki i wypić.
Żurek mleczny – przepis
świetlika Dominiki Kalbarczyk
Potrzebne
składniki:
Żurek Winiary 1 opakowanie,
kminek – 1 łyżeczka,
ciepłe mleko – 500 ml,
kwaśna śmietana – 0,5 szklanki,
ser pleśniowy – 100
g,
posiekany koperek – 1 czubata łyżka.
Sposób
przygotowania:
Zawartość opakowania rozprowadź dokładnie w 750 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj, aż żurek się zagotuje.
Gotuj zupę na małym ogniu przez 5 minut często mieszając.
Dodaj kminek i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj mleko i śmietanę. Aby śmietana się nie zwarzyła – nie
wlewaj jej bezpośrednio do zupy – najpierw zamieszaj ją z paroma łyżkami
gorącego wywaru.
Żurek podawaj z pokruszonym serem pleśniowym i dekoracją z
koperku.
Budyń – przepis świetlika
Antka Warzechy
Składniki:
2 szklanki mleka,
łyżka soku malinowego,
1 opakowanie budyniu,
2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Budyń rozpuścić w pół szklanki mleka.
1,5 szklanki mleka zagotować dodając cukier.
Do gotującego mleka dodać rozpuszczony budyń i zagotować.
Gotowy budyń przelać do pucharków, przystroić sokiem i owocami.
Kremowy pudding ryżowy –
przepis anonimowego świetlika
Składniki:
¾ szklanki nieugotowanego białego ryżu,
2 szklanki mleka, podzielone na 2 części,
1/3 szklanki cukru,
¼ łyżeczki soli,
1 ubite jajko,
110 g złotych
rodzynek,
1 łyżka masła,
½ łyżeczki aromatu waniliowego.
Metoda
przygotowania:
W średnim rondlu doprowadzić do wrzenia 1,5 szklanki wody. Dodać
ryż i wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez
20 minut.
W innym rondelku wymieszać 1,5 szklanki ugotowanego ryżu z 1,5
szklanki mleka, cukrem i solą. Gotować na średnim ogniu, aż masa będzie gęsta i
kremowa, 15 – 20 minut.
Dodać pozostałą połowę szklanki mleka, ubite jajko i rodzynki.
Gotować jeszcze 2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło i
wanilię. Podawać ciepłe.
Koktajl bananowy – przepis
świetlika Michała Zadwornego
Składniki:
2 banany,
1 szklanka mleka,
duża łyżka miodu.
Jak to zrobić:
Pokroić banany, wlać mleko i łyżkę miodu do blendera,
zmiksować.
GOTOWE!!!