W ubiegłym tygodniu piekliśmy pierniczki, teraz nadszedł
czas na ich dekorowanie.
Wykorzystaliśmy prostą metodę ozdabiania
świątecznych ciasteczek czyli lukrowanie.
Takie polukrowane pierniczki każdy ozdabiał kierując się
własnym gustem, kolorowymi kuleczkami, żurawiną, orzechami, czekoladą. Teraz
pierniczki zamknięte w metalowym pudełku czekają na klasową wigilię.
Jeśli
ktoś nie wie, jak zrobić lukier, poniżej zamieszczamy przepis:
2 białka
2 i 1/3 szklanki cukru pudru (około 400g)
kilka kropel soku z cytryny lub octu
Białka wbić do miski lub kubka. Dodać cukier
puder i sok z cytryny lub ocet. Ucierać łyżką lub miksować na niskich lub
średnich obrotach miksera przez około 10-15 minut. Jeśli lukier wyjdzie zbyt
rzadki, należy dodać do niego jeszcze trochę cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty -
białka. Dekorować ostudzone pierniczki za pomocą pędzelka, ozdabiać bakaliami
lub cukrową posypką.
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją
Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.