wtorek, 6 grudnia 2016

Piernikowy zawrót głowy



W ubiegłym tygodniu piekliśmy pierniczki, teraz nadszedł czas na ich dekorowanie.  
Wykorzystaliśmy prostą metodę ozdabiania świątecznych ciasteczek czyli lukrowanie.

Takie polukrowane pierniczki każdy ozdabiał kierując się własnym gustem, kolorowymi kuleczkami, żurawiną, orzechami, czekoladą. Teraz pierniczki zamknięte w metalowym pudełku czekają na klasową wigilię.




Jeśli ktoś nie wie, jak zrobić lukier, poniżej zamieszczamy przepis:

2 białka

2 i 1/3 szklanki cukru pudru (około 400g)

kilka kropel soku z cytryny lub octu


Białka wbić do miski lub kubka. Dodać cukier puder i sok z cytryny lub ocet. Ucierać łyżką lub miksować na niskich lub średnich obrotach miksera przez około 10-15 minut. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki, należy dodać do niego jeszcze trochę cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - białka. Dekorować ostudzone pierniczki za pomocą pędzelka, ozdabiać bakaliami lub cukrową posypką.























źródło: 

Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.