środa, 27 kwietnia 2016

Marchewki wypełnione niespodzianką : )




Wiemy, że marchew to warzywo o wielu właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych, którego najważniejszym składnikiem  jest beta-karoten. Wzmaga nie  tylko opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wzmacnia odporność.


To co łączy nasze marchewki z opisanym warzywem to kształt i kolor. Wartości odżywczych dostarczają biały twaróg, jajka, szczypiorek i rzodkiewki, z których wykonany jest farsz.


Marchewki 



Składniki na ciasto:
 
0,6 kg mąki
2 jajka
1/3 szklanki śmietany
1 kostka masła
1/2 łyżeczki soli
 Pomarańczowy barwnik spożywczy 



Składniki na farsz z jajek:

2 jajka ugotowane na twardo
 szczypiorek
łyżka jogurtu
sól do smaku 




Składniki na farsz z białego sera:

kostka sera białego
pęczek rzodkiewek
szczypiorek
łyżka jogurtu
sól do smaku




Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, wkładamy na pół godziny do lodówki.  
Po wyjęciu z lodówki, z kawałków ciasta formujemy cienkie ruloniki, którymi owijamy foremki  rurki ( my foremki wykonaliśmy własnoręcznie, przykład znajdziesz tutaj: http://hungryhappenings.com/2011/04/fun-idea-for-easter-brunch-carrot.html/ )
Nawinięte stożki smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC, najlepiej w pozycji stojącej. 
Po przestygnięciu stożki ostrożnie ściągamy z foremek.
Z podanych składników przygotowujemy farsze, nakładamy je do rożków, dekorujemy sałatką lub koperkiem.

Smacznego! 























 

źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 3 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią.