Wiemy, że marchew to warzywo o wielu właściwościach
leczniczych i wartościach
odżywczych, którego najważniejszym składnikiem jest
beta-karoten. Wzmaga nie tylko opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe
funkcjonowanie wzroku i wzmacnia odporność.
To co łączy nasze marchewki z opisanym
warzywem to kształt i kolor. Wartości odżywczych dostarczają biały
twaróg, jajka, szczypiorek i rzodkiewki, z których wykonany jest farsz.
Marchewki
Składniki na
ciasto:
0,6 kg mąki
2 jajka
1/3 szklanki śmietany
1 kostka masła
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1/3 szklanki śmietany
1 kostka masła
1/2 łyżeczki soli
Pomarańczowy
barwnik spożywczy
Składniki na farsz z jajek:
2 jajka ugotowane na twardo
szczypiorek
łyżka jogurtu
sól do smaku
łyżka jogurtu
sól do smaku
Składniki na farsz z białego
sera:
kostka sera białego
pęczek rzodkiewek
szczypiorek
łyżka jogurtu
sól do smaku
sól do smaku
Sposób
wykonania:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, z kawałków ciasta formujemy cienkie
ruloniki, którymi owijamy foremki rurki ( my foremki wykonaliśmy
własnoręcznie, przykład znajdziesz tutaj: http://hungryhappenings.com/2011/04/fun-idea-for-easter-brunch-carrot.html/ )
Nawinięte stożki smarujemy
rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC,
najlepiej w pozycji stojącej.
Po przestygnięciu stożki ostrożnie ściągamy z
foremek.
Z podanych składników przygotowujemy farsze, nakładamy je do rożków, dekorujemy sałatką lub koperkiem.
Smacznego!
Z podanych składników przygotowujemy farsze, nakładamy je do rożków, dekorujemy sałatką lub koperkiem.
Smacznego!