środa, 16 marca 2016

Słodkie bałwanki

Na pożegnanie zimy prezentujemy przygotowane przez klasę 1 d  słodziutkie bałwanki : ) Jakiś czas temu również przedszkolaki przygotowywały w naszej kuchni uczniowskiej swoją wersję bałwanków z twarożku i z  kaszy manny. Teraz, w nieco  zmienionej formie pierwszaki ulepiły bałwanki, dodając miód i inne słodkości...

Bałwanki z kaszy manny

składniki dla jednej grupy (12 dzieci)
 
 

Składniki:
 
2 szklanki mleka
1 szklanka mleczka kokosowego
14 - 15 łyżek kaszy manny
4 łyżki miodu
2 łyżki cukru
4 łyżki masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego
100g migdałów
100g orzechów (np. włoskich)
200g wiórków kokosowych

Elementy dekoracji bałwanków:
 
12 połówek patyczków do szaszłyków,
12 kolorowych żelków – kapelusze bałwanków
12 wykrojonych z suszonych moreli „nosków”
Posypka do ciast – guziki, oczy bałwanków
12 papilotek na mufinki

Przygotowanie:
 
Sparzyć migdały, ściągnąć skórkę. Posiekać migdały i orzechy.
Mleko naturalne i kokosowe, wlać do garnka, dodać masło, cukier i miód, zagotować. Ciągle mieszając wsypać kaszę mannę, gotować przez kilka minut.
Następnie dodać aromat, ( w razie potrzeby dosłodzić), część wiórków kokosowych, posiekane orzechy i migdały. Wymieszać, odłożyć do ostudzenia. Z chłodnej masy formować 3 kule różnej wielkości. Gotowe kule otaczać w wiórkach kokosowych. Nabijać na patyczki: od największej, do najmniejszej. Dokleić bałwankowi nosek, guziki, oczy, buzię. Nałożyć kapelusz z żelki. Wstawić bałwanka do papilotki na mufinki i… gotowe!
Na koniec można włożyć do lodówki i dokładnie schłodzić. Smacznego.
 

Wszystkie bałwanki, co do jednego zostały zjedzone ze smakiem :)

Oby to był znak nadchodzącej już wiosny!!!!

 
 












źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 d wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Haliną
 
 




 
 

8 komentarzy:

Dziękujemy za Twój wpis : ) Zapraszamy do ponownych odwiedzin naszego bloga.