niedziela, 6 marca 2016

Za pasem święta, czyli wielkanocne zajączki

 

Nie przejmuj się jeśli nie masz foremki w kształcie zajączka, przedszkolaki podpowiedzą Ci, jak upiec smaczne maślano-cytrynowe zajączki przy wykorzystaniu foremki w kształcie serca.


Do wykonania ciasteczek potrzebujesz:

0,5 kg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklankę cukru
200 g masła (margaryny)
1 łyżkę jogurtu naturalnego
3 jajka

skórkę z jednej cytryny

marmoladę lub ulubiony dżem


Masło kroisz na małe kawałeczki, suche składniki mieszasz razem w misce. Dodajesz masło, jogurt i jajka oraz otartą skórkę z cytryny (wcześniej należy ją sparzyć wrzątkiem). Zagniatasz do uzyskania gładkiej masy. Jeśli chcesz mieć kolorowe zajączki musisz dodać do ciasta barwnik spożywczy (my mieliśmy barwniki w kolorze zielonym, czerwonym i żółtym). Ciasto wkładasz do lodówki na pół godziny.

Ciasto wałkujesz na grubość kilku milimetrów i wykrawasz serduszka. Na jednego zajączka potrzebujesz trzy: na przód, na tył i na uszy. Jedno serduszko dzielisz na połowę, o tak: To będą uszy.

Na blachę pokrytą papierem do pieczenia nakładasz uszka, a na nie serduszko odwrócone do góry nogami, dociskasz miejsce łączenia uszu i serduszka - w ten sposób powstaje pyszczek. Wykałaczką robisz oczka i nosek. Na blachę osobno kładziesz trzecie,  wolne serduszko - to będzie tył zajączka.


Ciasteczka pieczesz przez ok.10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Wystygnięte ciasteczka zdejmujesz z blachy. Na pojedyncze serduszko nakładasz dżem lub marmoladę i przygniatasz serduszkiem z uszami.

Jeśli nie zrobiłeś oczu i noska wykałaczką, możesz zrobić je z rozpuszczonej czekolady.
















 






źródło: Zagotowane Dzieciaki z przedszkola wraz z Panią Asią (Wychowawczynią klasy 3 a)





















































5 komentarzy:

Dziękujemy za Twój wpis : ) Zapraszamy do ponownych odwiedzin naszego bloga.