czwartek, 21 kwietnia 2016

Batony Musli





BATONY MUSLI - zdrowe, domowe batoniki
które dadzą Ci mnóstwo energii.



Dzisiaj proponujemy wszystkim przygotowanie domowych batoników musli, bez mąki, za to pełnych  ziaren i zdrowych dodatków.  Świetne na śniadanie z jogurtem, jako przekąska do szkoły, jak i do herbaty zamiast klasycznego ciasteczka. 


My nasze batony przygotowaliśmy z: puszki mleka słodzonego, 400g płatków owsianych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki moreli, 1/2 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki pestek dyni, 1/2 słoika dżemu morelowego (to dodatek dla łasuchów). W drugiej wersji batonów, morele zastąpiliśmy jabłkami.


Przygotowanie: Mleko podgrzaliśmy  lekko. W dużej misce zmieszaliśmy płatki owsiane z bakaliami. Dodaliśmy ciepłe mleko i dżem. Całość dokładnie połączyliśmy. Masę przełożyliśmy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekliśmy ok. 30 -35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 














źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 3 a wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Asią.

2 komentarze:

Dziękujemy za Twój wpis : ) Zapraszamy do ponownych odwiedzin naszego bloga.