BATONY MUSLI - zdrowe, domowe batoniki,
które dadzą Ci mnóstwo energii.
Dzisiaj proponujemy wszystkim przygotowanie domowych batoników musli,
bez mąki, za to pełnych ziaren i zdrowych dodatków. Świetne na
śniadanie z jogurtem, jako przekąska do szkoły, jak i do herbaty zamiast
klasycznego ciasteczka.
My
nasze batony przygotowaliśmy z: puszki mleka słodzonego, 400g płatków
owsianych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki
moreli, 1/2 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki
rodzynek, 1/2 szklanki pestek dyni, 1/2 słoika dżemu morelowego (to dodatek dla
łasuchów). W drugiej wersji batonów, morele zastąpiliśmy jabłkami.
Przygotowanie: Mleko podgrzaliśmy lekko. W dużej misce
zmieszaliśmy płatki owsiane z bakaliami. Dodaliśmy ciepłe mleko i dżem. Całość
dokładnie połączyliśmy. Masę przełożyliśmy do formy wyłożonej papierem do
pieczenia. Piekliśmy ok. 30 -35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Pychotka! Idealna przekąska na drugie śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy : )
Usuń