Ubiegły
tydzień w naszej szkole upłynął pod hasłem mleka. Uczniowie
poszerzali swoją wiedzę na temat właściwości mleka i jego
składników odżywczych. Niektórzy, tak jak klasa 3 a, sprawdzili
nawet u źródła i wybrali się na wycieczkę do gospodarstwa gdzie
hoduje się krowy. Są one zdrowo i naturalnie karmione, by potem
powstało pyszne zdrowe mleko.
Na zakończenie tygodnia mlecznego
odbył się nawet konkurs z wiedzy o mleku. Przez cały tydzień
również nasza kuchnia uczniowska wypełniona była mlekiem i jego
przetworami... Uczniowie klasy 2 b postanowili na przykład
wykorzystać mleko jako bazę do pysznych napojów. Otóż każdy
uczeń mógł poeksperymentować i dorzucić do mleka swoje ulubione
owoce. Były to jabłuszka, truskawki, banany,
borówki, pomarańcze oraz gruszki. Po
zmiksowaniu powstały pyszne mleczno – owocowe koktajle. Była to z
pewnością bomba witaminowa i bardzo odżywcza.
Mleczne
ABC,
czyli co kryje w sobie mleko i jak wpływa na nasz organizm:
białko jest głównym elementem, z którego zbudowane są mięśnie
witamina A poprawia wygląd skóry i wpływa na wzrok
wapń odpowiada za budowę kości i zębów
fosfor wpływa na stan kości
potas reguluje ciśnienie krwi
magnez odpowiada za pracę komórek nerwowych
witaminy: D, E, K, PP oraz witaminy z grupy B
źródło: Zagotowane Dzieciaki z klasy 2 b wraz ze swoją Wychowawczynią Panią Dominiką
Fajny i ciekawy blog do obejrzenia i poczytania w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńwszystkiego czego sie chciałem dowiedzieć jest na tym blogu dziekuje!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł
OdpowiedzUsuńWpis zawiera bardzo ciekawe informacje
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wartościowe informacje. Super
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten wpis
OdpowiedzUsuńChętnie skosztuję takie pyszności
OdpowiedzUsuńYummy
OdpowiedzUsuń