Zimą często mamy ochotę na coś słodkiego. Zamiast po ciastko czy baton sięgajmy raczej po orzechy czy migdały, które - są dobrym źródłem korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Można też wypić szklankę kakao, które nie tylko daje lekkie poczucie sytości, ale też dostarcza nam magnezu, a ten pierwiastek korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. A można też tak, jak uczniowie klasy 1 a przygotować zdrowy deser w postaci owocowego crumble *.
*crumble to kruszonka
Do przygotowania crumble potrzebujesz:
80 g masła
75 g wiórków kokosowych
garść płatków owsianych górskich
70 g cukru trzcinowego - to na kruszonkę.
Dodatkowo owoce, które masz
aktualnie w domu, mrożone czy też świeże, łyżeczka mąki ziemniaczanej.
My wykorzystaliśmy jabłka,
mandarynki oraz mrożoną czarną porzeczkę, która ma mnóstwo witaminy C.
Jak przygotować deser?
Wszystkie owoce rozdrobnij, wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Połącz mąkę z płatkami, wiórkami i cukrem, dodaj masło
pokrojone w małą kostkę, wszystkie składniki mieszaj widelcem, aż uzyskasz
konsystencję małych okruchów.
Owoce
przełóż do miseczek do zapiekania, przykryj warstwą kruszonki i wstaw do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piecz do momentu zarumienienia, ok. 25
minut. Podawaj na ciepło.
Smacznego!
A
to ciekawe!
Wiedzieliście, że pomysł na „crumble” powstał w Anglii podczas drugiej wojny
światowej, kiedy to brakowało mąki, cukru i masła? Wtedy to mądre i zaradne
panie domu zaczęły piec „ciasta” bez spodu, pokrywały po prostu owoce
kruszonką!
źródło:
Zagotowane Dzieciaki z klasy 1 a wraz ze swoją
Wychowawczynią Panią Asią Rychlik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój wpis : ) Zapraszamy do ponownych odwiedzin naszego bloga.